Egyedülálló: humanitárius szakembereket képeznek

2024.05.01. 11:30

Kutatótermet neveztek el Szenczy Sándorról (galéria)

Szenczy Sándorról, a 28 éve Fejér vármegyében alapított Baptista Szeretetszolgálat két esztendeje elhunyt alapítójáról kutatótermet neveztek el minap a fővárosban, az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karon. Az egyetemen – az egész országban egyedülálló módon – Szenczy Sándor kezdeményezésére kezdődött meg a humanitárius szakemberek oktatása, aki Rajnai Zoltán dékánnal közösen hozta létre a Humanitárius Műveletek Menedzser képzést.

Tihanyi Tamás

A teremavató ünnepségen (jobbról) Győrfi Pál szóvivő, Horváth Richárd dékánhelyettes, Szilágyi Béla elnök, Kozma Imre alapító, Mészáros Kálmán rektor és mások

Fotó: Tihanyi Tamás

A teremnévadó eseményen Velence díszpolgárának, Szenczy Sándornak az életét és örökségének lényegét Szilágyi Béla, a segélyszervezet jelenlegi elnöke idézte fel, majd Horváth Richárd, az egyetem kutatási dékánhelyettese és Besenyő János professzor szólt a közös munkáról. Az ünnepséget a képzésben résztvevő kollégák és mások mellett megtisztelte jelenlétével Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója, Székesfehérvár tiszteletbeli polgára, Zagyva Richárd, a Katolikus Karitász igazgatóhelyettese, Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Mészáros Kálmán, a Baptista Teológiai Akadémia rektora és Pavelcze László, a Rescue24 mentőcsapat parancsnoka, Székesfehérvár díszpolgára is.

 – Amikor négy hónappal szervezetünk megszületése után Jimmy Carter, az Egyesült Államok korábbi elnöke Magyarországra látogatott, ott volt, amikor segélykamionunk útnak indult Szarajevó felé – idézte fel az egykor történteket Szilágyi Béla. – Szenczy Sándor e kapcsolatnak köszönhetően az amerikai hadsereg meghívására már 1997-ben részt vett Louisiana államban egy hadgyakorlaton, ahol olyan példákat láthatott, melyeket követve megreformálta a hazai humanitárius segélyezést. Tehát a hit és a segítőkészség mellé már nagyon gyorsan hozzáragasztotta a szakértelmet.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a Fejér vármegyéhez haláláig kötődő Szenczy Sándorról szóló könyvvel
Fotó: Tihanyi Tamás

Idővel a Baptista Szeretetszolgálat több munkatársa tanult New York-ban, a Fordham Egyetemen, ahol az ENSZ és a nagy nemzetközi segélyszervezetek vezetőit is oktatták, s ahová később visszahívták őket előadást tartani. A képzést aztán elvitték Mianmarba, Georgiába, Örményországba, Ukrajnába, Nigériába.

 – Ki volt Szenczy Sándor? Egy álmodó, kreatív és innovátor ember. A magyar adományozási kultúra megteremtésének és az emberkereskedelem elleni munkának az úttörője, az első magyarországi shelter megalapítója. Az Óbudai Egyetemmel együtt a magyar és regionális humanitárius szakemberképzés megvalósítója. Ki volt Szenczy Sándor? Egy ember, aki találkozott Istennel és felismerte, mi a küldetése. Azt bátran vállalta és kész volt új utakat törni, hogy segítsen az embereknek és megpróbálja jobb hellyé tenni ezt a világot.

 – Régi hagyomány karunkon, hogy olyan emberekről nevezzük el oktatási egységeinket, akik sokat tettek a karon folyó képzésért, a hallgatók előmeneteléért. Szenczy Sándor ilyen ember volt – mondta Horváth Richárd. Emlékeztetett: még 2018-ban egy Rajnai Zoltán professzorral és Besenyő János professzorral történt beszélgetés alkalmával hangzott el, hogy a New York-i Fordham Egyetemen folyó humanitárius képzéshez hasonlót indítanának az egyik európai felsőoktatási intézményben. Erre a prágai Károly Egyetem és az Amszterdam University of Applied Sciences volt nyitott, de a lelkész és a dékán úgy döntöttek, hogy az oktatás otthona az Óbudai Egyetem lesz.

Az egyetemi kutatóterem a jövőben Szenczy Sándor nevét viseli majd
Fotó: Tihanyi Tamás

– Ezután megterveztük, felépítettük és akkreditáltuk a régióban egyedülálló, angol nyelven folyó „Humanitarian Response Manager” képzést, mely egyre nagyobb elismertséget szerez nemzetközi szinten is – folytatta a dékánhelyettes. – Sándor és kollégái a kezdetektől aktívan részt vettek a létrehozásban, sőt, a segélyszervezet több nagy tapasztalattal bíró munkatársa a mai napig az oktatók sorában található. Természetesen más oktatóink is vannak, olyanok, akik korábban éveket töltöttek Afrikában, Ázsiában, vagy éppen a Közel-Keleten mint békefenntartó katonák, rendőrök, vagy éppen segélymunkások. Sándor a betegsége ellenére tartotta a kapcsolatot a képzés vezetőivel, emellett nem volt olyan kérdés vagy kérés, amellyel ne fordulhattunk volna hozzá és a munkatársaihoz. Szakmai tudása, embersége és alázata mindannyiunkat inspirált, és az általa sokat emlegetett „hittel és szakértelemmel” kifejezés az oktatás meghatározó elemévé vált.

Horváth Richárd beszámolt a kar további terveiről is. A felavatott kutatóteremben szeretnének létrehozni egy – az Afrikai Kutatóintézet könyvtárához hasonló – gyűjteményt, ahol humanitárius tevékenységhez kapcsolódó szakirodalomhoz férhetnek hozzá az oktatók és a hallgatók. Eközben a Hungary Helps program keretein belül folytatják Csádban a kihelyezett képzést: az első csádi évfolyam hallgatói – sikeres záróvizsga után – már a nyáron átvehetik diplomájukat. Az így végzettek nemzetközi fejlesztési projektekben vehetnek részt és menekülttáborokban dolgozhatnak majd.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában