Láthatatlanul

2017.10.18. 08:00

Cannes-ban a vörös szőnyegen álltak a magyar rövidfilm ifjú alkotói

A Láthatatlanul című rövidfilmet a 70. Cannes-i Filmfesztiválon vetítették le májusban – a 2600 beküldött műből tizenhat érdemelte ki a megtiszteltetést.

Zsohár Melinda

Szofi, Júlia, Tamás barátnője, Tamás és a rendező, Szentpéteri Áron és Szofi két kislánya

A Barkó Tamás, a születésétől vakon élő főszereplő és a film rendezője, Szentpéteri Áron volt a vendég a Fiatalok Házában.

Családias hangulatban, kissé megilletődötten fogadták a bicskei közönségtalálkozón a világ egyik legnevesebb filmfesztiválján elismerést aratott alkotókat, a főszereplőt és a rendezőt. Utóbbi, a 29 esztendős Szentpéteri Áron a Színház- és Filmművészeti Egyetemen diplomafilmjét készíti, a Láthatatlanul című munkája azonban kétségtelenül belépő a magyar filmes alkotói világba. A téma különleges: egy fiatal vak férfi találkozása egy látó nővel, s e találkozásnak érzelmi hullámzásai – csupán jelzésszerűen. Mint valami ballada, képekben megfogalmazott érzelmekkel, drámai pillanatokkal, kibomlott, néhol csak felsejlő érzelmi viharokkal, s mindez a mában, Budapesten. Egy szép férfi, aki vak, egy szép nő, aki látó, hova fut ez ki? Meg kell nézni a kevés szövegű, pátosz nélküli, ütős történetet.

Szofi, Júlia, Tamás barátnője, Tamás és a rendező, Szentpéteri Áron és Szofi két kislánya

A kissé elfogódott közönséggel őszintén beszélgetett a két alkotó, Barkó Tamás és Szetpéteri Áron, ők már túlvannak a tabukon és sztereotípiákon. A találkozó egyébiránt azért született meg Bicskén, mert Barkó Tamás nővére, asszonynevén Huszár Szofi, Felcsúton él. Az ötgyermekes édesanya szervezte meg a bicskei katolikus egyházközség és a művelődési ház támogatásával a közönségtalálkozót, az interneten még nem elérhető a film.

A cannes-i szőnyegen

Barkó Tamás soha nem látott, s hetedik osztályos korában integrált iskolai osztályba került a vakok iskolájából. Kinyílt számára a világ. A Budapesten nevelkedő fiú nagyon jól tanult, megtanulta a Braille-írást, de a magyar helyesírást is kiválóan elsajátította, meséli Szofi. A Debreceni Egyetem kommunikáció szakán diplomázott, járt Amerikában és Indiában, Európa több országába, egyedül, önállóan él. Az iskolában az Érdi Sándor-Érdi Márta házaspár körébe került (a vak zongoraművész, Érdi Tamás szülei), s persze édesanyja hathatós támogatásának köszönhetően tudott kiteljesedni.

Barkó Tamás és nővére, Huszár Szofi Bicskén

Jelenleg tárlatvezetője a Millenáris Park Láthatatlanul című kiállításának, mozgásművészettel foglalkozik, s Bozsik Yvette tanítványaként a Nemzeti Színházban is játszik – olykor nem vak szerepet. A filmben nem magát alakítja, ez is szerep, megírt forgatókönyvvel, hangsúlyozta Tamás. De erőt meríthet bárki belőle – ezt már közönségből fogalmazták meg többen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában