Megismerhették a látogatók a lepel történetét

2020.03.16. 15:45

A torinói lepel hiteles másolata Fehérváron van kiállítva

Ismeretterjesztő előadás keretében tekinthették meg az érdeklődők a torinói lepel hiteles mását hétvégén a Zsolt utcai templomban.

Héjj Vivien

Zemlényi János előadása során részletekbe menően mutatta be a leplet a közönségnek Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: gaborfeherphoto

A torinói lepel – amely a katolikus egyház egyik legértékesebb ereklyéje – ismét a látogatók elé tárult a Zsolt utcai katolikus templomban. A lepelnek különleges szerepe van, hiszen halála után ez takarta a testet. – Jézus halálának és keresztre feszítésének nyomait hordozza, de igazából a feltámadás tényét rögzíti ez a lepel – fogalmazott Zemlényi János lelkipásztori munkatárs. Hozzátette: ezen a leplen egy egészen vékony égésnyom található, talán éppen attól a fény- vagy energiajelenségtől, ami a feltámadás kísérője volt.

A négy és fél méter hosszú, egy méter széles relikvián anatómiai pontossággal megfigyelhetőek a megváltó testének lenyomatai. – A leplet úgy képzeljük el, hogy Jézus temetése során leterítették a földre és az egyik oldalára ráterítették az elhunytat. Látható az arca, a haja, a szeme, az orra, a bajusza, a szakálla is. Az ujjai és a lába is szabályosan kivehetőek – mondta előadása során Zemlényi János.

A középkori ábrázolásokkal ellentétben – ahol úgy ábrázolják Jézust, hogy a kéz közepét ütötték át a szöggel – a torinói lepel arra is választ ad, hogy a rómaiak a kéztő csontoknál ütötték át a szöggel Jézus kezét, ez elbírta a súlyát és így függött a kereszten.

Zemlényi János előadása során részletekbe menően mutatta be a leplet a közönségnek
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A szövet elszíneződése egészen vékony, csak a felső réteget érinti, ezt nem is tudják igazán rekonstruálni. A tudósok szerint minden valószínűség szerint ez a Jézus feltámadásakor keletkezett hő, fény, energia vagy sugárzás által keletkezhetett. A kriminalisztika megállapítása szerint a leplen megtalálható a Jeruzsálem körüli növények lenyomatai és virágporai is.

A lepelről leolvashatóak sebek is: a töviskoszorú okozta sérülések, a csapzott, vértől átitatott haja, és az ostorcsapások okozta sérülések is megmutatkoznak a felületen.

A templom látogatói áhítattal hallgatták a rendkívül érdekes előadást, melynek végén további kérdéseket is feltehettek a jelenlévők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában