Helyi arcok

2021.05.24. 15:30

Grafikus, fotós, de elsősorban anya a fehérvári Mounier Noémi (videó)

Gyerekkora óta részét képezi életének a művészet, és habár élete egy pontján elsodródott tőle, végül visszatalált hozzá a kétgyermekes családanya.

Elekes Gergő

Az alkotó energiáért él a fehérvári családanya

Fotó: Mounier Noémi

Mounier Noémi tősgyerekes budapesti, ám 13 éve Székesfehérvár az otthona. Miután óvodásként kiderült, hogy rendkívül jó a kézügyessége, szülei rajztagozatos általános iskolába iratták, ahol emelt órában polírozhatta tehetségét. 9 évesen szobrászversenyt nyert, aminek köszönhetően bagolyszobrát a Budapest Galériában ki is állították...no persze ennek jelentőségét ilyen fiatalon még ő sem fogta fel. Később felvételt nyert hazánk egyik legjobb képzőművészeti középiskolájába, a Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium és Kollégium, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Gyakorlóiskolájába, azaz a Kisképzőbe. Itt az emelt rajz mellett fotó szakon kezdte tanulmányait. A sors végül úgy hozta, hogy nem ebben az iskolában fejezte be tanulmányait.

– 15 éves koromig a művészet volt az életem, ám bevallom, a sok tehetséges fiatal között nem éreztem magam elég jónak, megfutamodtam és rengeteg más dologban próbáltam inkább ki magam. Viszont sehol sem találtam igazán magam így végül csak a művészeteknél kötöttem ki. Fiatal koromban sok éven át modellkedtem is. Exhibicionista voltam, de amint megszülettek a gyermekeink, minden megváltozott. A művészetek irányába is az ő születésük után találtam vissza. Életük minden apró rezzenését szerettem volna megörökíteni. Eleinte más fotósokat kértem fel erre, de észrevettem, hogy akárkit hívok ide, megváltoznak előttük a gyerekek, nem olyan a mosolyuk, mint amilyenre én vágytam. Így tehát ismét gépet ragadtam, mert rájöttem csak én nem mozdítom ki a jelenlétemmel az idilli állapotot. Mivel aktív scrapbookos voltam (kreatív albumok fotókkal, grafikákkal, naplőbejegyzésekkel), összefonódott a fotózás és a grafika, eleinte csak hobbiként ezekben a családi albumokban. Később tervezőként és oktatóként is a hazai scrapbook gyártóknál. Anyaként fontosnak tartottam ezen pillanatok megőrzését.

Válogatás a scrapbookokból
Fotó: Mounier Noémi

Emiatt talán nem is meglepő, hogy Noémi kedvenc témája a gyermekfotózás, szinte csakis ilyen jellegű munkákat vállalt felkérések esetében is. Rendkívül büszke arra, hogy Csabai Dóra a Pagony 5 éves jubileumi ünnepségének megörökítésére őt kérte fel.

– A gyerekek őszinte pillanatait elkapni a legszebb munka és ezt Dóriék is így gondolják. Így külön öröm volt velük együtt dolgozni.

Pillanatok a Pagony jubileumi ünnepségéből
Fotó: Mounier Noémi

Idővel aztán előadásokat tartott a scrapbookokról, fotózásról, cégeknek készített grafikákat (2012 környéken a székesfehérvári Albabárnak is készített plakátokat), logókat...mondhatni beindult az gépezet.

Noémi rajzai
Fotó: Mounier Noémi

Művész család

Noémi férje az a Mounier Stephane, aki a magyar hiphop egyik meghatározó figurája, így a művészet és a kreativitás abszolút része az életüknek, mégha az ízlésük nem is száz százalékig megegyező. A jó vizuális erő pedig a zenében is hatalmas segítség!

Gyermekei, Mila és Medox
Fotó: Mounier Noémi

– Stephane stúdiójának plakátokat készítettem, logokat terveztem, a videoklipjeinél fotósként működtem közre, de arra is volt példa, hogy színészként, jelmeztervezőként, vagy sminkesként járultam hozzá egy-egy alkotásához. Talán amire a legbüszkébb vagyok, hogy 2010-ben a Papp László Budapest Sportarénában fellépő Busta Rhymes koncert teljes arculatát én készítettem. A legfőbb közös alkotásunk azonban minden kétséget kizáróan két gyermekünk.

Noémi nagy büszkesége, a Busta Rhymes-koncert kreatívjai
Fotó: Mounier Noémi

A kreativitás mindig energiát adott. Noémi különleges születésnapi zsúrokat kezdett szervezni a gyerekeinek, ahol maga tervezte jelmezekkel, díszletekkel kedveskedett nekik, temérdek órát beleölve az előkészületekbe.

Noémi egyetlen szülinapi bulija sem unalmas, annyi szent!
Fotó: Mounier Noémi

– Elsősorban főállású anya vagyok, ez a legfontosabb dolgom ebben az életben. Mindig arra törekszem, hogy a gyermekeimnek egy olyan érzelmileg gazdag fantáziavilágot teremtsek meg, amiben jól érzik magukat. Ami stabilitás lesz számukra, amire bátran támaszkodhatnak a jövőben. Ezek amolyan “hamuba sült pogácsák”, útravalók. Szeretném, hogy vidám, varázslatos, színes gyerekkoruk legyen. Ide vezethető vissza a scrapbook albumok készitése, a szülinapok gyártása, a fotózás, és minden kreatív ötletem.

Halloweeni sminkválogtás a Mounier családból
Fotó: Mounier Noémi

Erre pedig a barátnői is felfigyeltek, és biztatták a magasabb szintre lépés felé. Noémi beiratkozott egy fotós tanfolyamra, majd miután elvégezte azt, a grafikusin folytatta. Ekkor fia barátjának édesanyja, Nemes-Mihályi Erika, aki a Gorsium grafikai tanszékének egyik vezetője, egy fotós oktatói állás lehetőségét lengette be számára intézményükben. Így lett 2020-ban óraadó, 2021-ben pedig főállású oktatója az iskolának.

Tanítás, anyai szívvel

Kezdetben egy picit félénken állt az oktatás felé, hiszen mint mondja, az emberek fejében a tanár egy hatalmas tudású személy, aki egy pódiumon áll mindenki felett, ő pedig nem érezte magát ilyennek. Persze idővel rájött, hogy a pedagógusi munka több a puszta tudásnál.

Újabban a vektorgrafikát tanulja
Fotó: Mounier Noémi

– Két dolog miatt nagyon szeretem a tanári pályát: egyfelől a szüneteket a gyermekeimmel tudom eltölteni, és mint mondtam, anya vagyok, számomra ez a legfontosabb. Viszont ők lassan felnőnek, most 9 és 12 évesek, egyre kevésbé igényelnek engem, egyre önállóbbak, a tanításban viszont kaptam egy csomó másik gyereket, az anyai húr pedig azonnal megpendült bennem. Habár lázadó tinédzserek, látom rajtuk, hogy mennyire fontos számukra, hogy valaki érzően forduljon hozzájuk, mert hiába majdnem felnőttek, még abban a korban vannak, ahol szeretnének gyerekek is maradni. Emiatt a munkám során is igyekszem ötvözni az anyaságot a tanítással, ez pedig úgy vettem észre, hogy tetszik a diákjaimnak. De ezek mellett azt is nagyon élvezem, hogy ebben az iskolában lehetőség van építeni, tervezni, közösen a kollegáimmal és az új vezetőséggel. Közös célunk, hogy olyan művészeti és egyben családias intézmény legyünk, amire büszkék lehetünk mi tanárok és a diákjaink is. Az eddig megszerzett grafikai, marketinges és fotós tudásomat szívesen fektetem ebbe a célba. Már egy év alatt is látványos sikereket értünk el, de folyamatosan ötletelünk és fejlesztünk.

Az alkotó energiáért él a fehérvári családanya
Fotó: Mounier Noémi

Az oktatás mellett aktívan részt vesz az iskola közösségi életében, nemrégiben készítette el a Gorsium új arculatát, valamint virtuális ballagási szalagot tervezett a diákoknak. A polcon pedig ott sorakoznak még a plakátok, szórólapok, pólótervek, így a 15 évnyi sikeres munkák után újabb kihívások várnak az édesanyára a fotók, a pixelgrafikák és vektorgrafikák világában.

Fia sisakjára készült születésnapi graffiti
Fotó: Mounier Noémi

Kapcsolódó cikk:

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/gorsium-gimnazium-handl-szabolcs-feher-jozsef-mounier-noemi-szalag-virtualis-4882210/

https://www.feol.hu/magazinok/nyugati-otletekkel-szinesiti-karacsonyat-a-fehervari-francia-4536991/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában