Közös tárlaton mutatkozik be mester és tanítványa

2022.07.26. 07:20

Fazekasok alkotásaiból nyílt tárlat a VOKE-ban

Mester és inas – Molnárné Tamás Anetta fazekas, népi iparművész és tanítványa, Deák Jázmin fazekas alkotásaiból nyílt tárlat a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Házban.

Héjj Vivien

Fotó: NAGY NORBERT

Csodálatos, aprólékos, részletgazdag technikával kidolgozott kerámiák sorakoznak a művelődési ház vitrinjeiben. Az apropó egészen különleges: mester és tanítványa közös kiállításon mutatja be szebbnél szebb alkotásait. Molnárné Tamás Anetta népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere és Deák Jázmin fazekas kiállításának megnyitóján vehettek részt a népművészet iránt érdeklődők.

A rendhagyó tárlatot Toma Krisztina, a Fejér Megyei Népművészeti Egyesület elnöke nyitotta meg, aki felidézte a kiállítók életútját, munkásságuk legfőbb állomásait. Elhangzott, Molnárné Tamás Anetta 2003 óta tagja a népművészeti egyesületnek, melynek 2010 és 2017 között elnöke volt. Gyermekkorától érdekelte az agyag művészete, 2002 óta szakköröket vezet, 2004-ben elnyerte a Népművészet Ifjú Mestere címet, négy év múlva pedig népi iparművésszé vált. Saját műhelyében rendszeresen tart kézműves napközis táborokat, átadva tudását a következő generációnak, akik a közösen eltöltött idő alatt megismerkedhetnek a fazekasmesterség rejtelmeivel. Tatai származása lévén szívügyének, életcéljának érzi a tatai fazekas hagyományok megőrzését, továbbéltetését, átadását.

A Csoóri Sándor Alap Mester-Inas pályázatának köszönhetően olyan tudásátadó-bővítő program valósulhatott meg, melynek keretében a népművészet mesterei – köztük Aletta – átadhatták szakmájuk csínját-bínját a fiatal, tehetséges alkotóknak. Deák Jázmin – a fiatal, tehetséges fazekas – Győrben képezte magát, ott szerzett népi fazekas képesítést. Már az iskolai évei alatt tartott fazekas foglalkozásokat és részese volt a Határtalanul tehetséggondozó programnak. Munkáival számos rangos versenyen zsebelte be a legjobbnak járó elismerést.

A két alkotó különleges munkái augusztus 21-ig várják az érdeklődő közönséget a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház és Könyvtár nyitvatartási idejében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában