Táblaképfestészet

2022.09.01. 16:30

Megfestett Ünnep – Verebics Katalint díjazták

A Fejér megyéből indult, és ide még sokszor visszatérő Verebics Katalin Kogart-díjas festőművész kapta Szeged város díját az ott szervezett Táblaképfestészeti Biennálén.

Bokros Judit

Forrás: Verebics Katalin

A kiállítást 1983 óta szervezik meg Szegeden, a Nyári Tárlattal éves váltásban. A biennálénak nyolcadik alkalommal adott otthont a Reök-palota. Itt volt látható a dégi származású, Székesfehérvárhoz is kötődő, jelenleg Budapesten élő Verebics Katalin festőművész - akinek testvére, Verebics Ágnes is festőművész - díjazott alkotása, az Ünnep című festmény, amely körülbelül 120 beválogatott munka közül nyerte el Szeged városának díját.

A művész a hírlapnak elmondta: a most lejáró, hároméves MMA ösztöndíjának ideje alatt festette az Ünnep című képet is. Az ihletforrásra az egyiptomi Siwa-oázisban talált rá: az itt élő amazighok (berberek) egyik tradicionális, ünnepi ruháját, egy menyasszonyi kendőt örökített meg. A ruha többnyire apró fehér gombokból áll, ezek adnak ki egy mintát, a képen pedig a fekete, a fehér és vörös szín dominál. Ez a népcsoport ünnepekkor még mindig ezeket a ruhákat hordja, így őrizve meg a múltat a jelenben.

Az elmúlt három évben Katalin koncepciója is az volt, hogy a jelen és a múlt összefonódását bemutassa képein. Az „Ünnep” érdekessége az, hogy a gyönyörű mintájú kendőt kortárs kompozícióban, nagy képkivágattal ábrázolja, a modell pedig saját maga. (Katalin képeire általában jellemző, hogy ő maga látható rajtuk.)

Verebics Katalin Ünnep című festménye nemrég a kápolnásnyéki Halász-kastélyban is látható volt. Ezúttal elnyerte Szeged város díját
Forrás: Verebics Katalin

Az aprólékos minták, díszek miatt a festmény elkészítése nagy kihívás volt, sokáig tartott. A művész egyébként nagyjából fél éven át foglalkozott az egyiptomi ihletésű témával. A biennálé zsűrije az értékeléskor főleg a művészek szakmai pályáját, az alkotások újszerűségét, a festők stílusteremtő képességét vette figyelembe.

Katalintól azt is megtudtuk, hogy egyiptomi származású művész férje miatt kétlaki életet élnek, de többnyire Budapesten tartózkodnak.

Az ösztöndíj lejárta után a festőművész tanítással is foglalkozik majd, de időt szán az alkotásra. A múlt és a jelen összekapcsolása továbbra is foglalkoztatja, a nyár folyamán Prágában tett látogatása pedig újabb festmények ihletforrása lehet. Hat éves lánya, Farida ugyancsak inspirálja, valamint szeretne készíteni egy mozaikszerű képet, amely kisebb, önálló darabokból állna össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában