Hagyományőrzés

2022.09.06. 14:10

Most tudását osztja meg a jenői fafaragó

Az első jenői hagyományőrző napra készül Bálint József fafaragó, a Magyar Kultúra Lovagja, a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetettje a hétvégén. Nem titkolt célja tudásának továbbadása, követők találása.

Hajdú Marianna

A pipázó öregember egy kiülő része lesz, ahol csatlakozni lehet majd mellé egy beszélgetés erejéig.

Forrás: Hajdú Marianna/ Fejér Megyei Hírlap

A hagyományos népművészetekkel és ennek megőrzésével foglalkozó emberek fogtak össze annak érdekében, hogy az évtizedek alatt megszerzett tudásukat, tapasztalatukat átadhassák a fiataloknak. 

fafaragás
A sárkány készülőben, amihez csatlakozik majd Szent György is és várhatóan a polgárdi rendőrséget díszíti majd.
Forrás: Hajdú Marianna / Fejér Megyei Hírlap

Bálint József szerint a fafaragás lehet valakinek a hobbija, de ha okosan gondolkodik, a hobbiját a megélhetésévé teheti: 

– A kéznek a munkájából jövedelmet hozhat létre, vagy munka melletti szórakozásnak is tökéletes és pihentető – mondja.

fafaragás
A sarkon almát rágcsáló kisegér jelzi: jó felé haladunk a szobrász háza felé.
Forrás: Hajdú Marianna / Fejér Megyei Hírlap

József 10 évesen kezdte a fafaragást az iskolában, akkoriban még oktatták a gyerekeknek gyakorlati órákon. Hosszú utat tett meg az iskolapadtól egészen az állami elismerésig, most ezt szeretné továbbadni, tovább örökíteni az elkövetkezendő generációknak. Azt mondja, egy hold területe van, de azon nem férne el az a sok minden, amit már kifaragott életében. Még mindig nem fáradt el a karja a sok évtizedes munkában, miközben rengeteget adakozott. Most a tudását osztaná meg abban a reményben, hogy követőkre talál. 

fafaragó
A nagy medve, amint elkészült társa is, együtt utaznak Temesvárra.
Forrás: Hajdú Marianna / Fejér Megyei Hírlap

– Mosolygok és visszamosolyognak. Számomra a legnagyobb fizetség a kapcsolatépítés, a legjobb dolog adni ahhoz, ha az ember kapni is akar. 

Jelenleg a polgárdi rendőrség számára készít egy sárkányölő Szent György szobrot. Az ország nyolc megyéjében találkozhatunk szobraival.

A Művészeti Akadémián keresztül sikerült egy pályázatot megnyerni. Az elnyert összegből szervezik és rendezik az I. Jenői Hagyományőrző Napot, ahol a népi mesterségek és a képzőművészek munkáival ismerkedhetnek az érdeklődők.

– A hagyományőrző bemutatón kívül közösségépítő programnak is szánjuk. A múltban még összefogással sok mindent el lehetett érni, pénz nélkül. Többek között ezt szeretnénk megmutatni. Jó lenne kicsit visszavezetni, akit csak lehet egy lassabb és tartalmasabb világba, ahol az emberek még többet beszélgettek, foglalkoztak egymással és valódi közösséget alkottak. Mindemellett hátha kedvet kapnak a néptánchoz, bőrdíszművességhez, fazekassághoz vagy a fafaragáshoz. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában