Láthatatlan ember, látható munkássággal

2022.10.30. 07:00

Száz éve halt meg Gárdonyi Géza

Október 30-án már 100 éve, hogy nem alkot többet a láthatatlan ember, Gárdonyi Géza.

Hajdú Marianna

Forrás: FMH-Archív

Ziegler Géza néven született 1863. augusztus 3-án a Gárdony melletti Agárdpusztán.

Egri letelepedéséig sosem volt valódi otthona. Apját nehéz természete miatt, sokáig nem viselték el egy helyen sem. Mire az író felcseperedett, szinte nem volt megye az országban, ahol nem laktak volna ideig-óráig.

Regényének főhőséhez hasonlóan láthatatlan emberként élte az életét. Pályatársai szerint, nem csak viselkedése, de külleme is rendkívül visszafogott volt. Lelki világáról mit sem lehetett tudni. Egy biztos, felnőttként sem élte meg a felhőtlen boldogságot. Házassága nem az érzelmeken, mint inkább az anyagiakon múlt. A dabronyi római katolikus plébános törvénytelen 16 éves lányát vette feleségül. A felkínált, szemtelenül nagy hozományban látta a lehetőséget anyagi függetlenségének megalapozására. A frigy alig köttetett meg, de Gárdonyi máris azt jósolta, hogy vagy válással vagy gyilkossággal fog végződni. 

Munkái 1880-tól jelennek meg. 1881-ben már Gárdonyi Z. Géza néven dedikál, születési anyakönyvezési helyszíne, a szomszédos Gárdony után.

Pályafutása is tekervényes. Tanítóként kezdi és apjához hasonlóan, az ország több megyéjében megfordult, noha erre nem összeférhetetlen természete adott okot. Bár párbajai legendásak voltak. Egyszer még a szegedi fogházban is “vendégeskedett” emiatt. Majd a városok felé fordult és az újságírói pályát választotta. Az írás szép lassan kiteljesedett. A fővárosban dolgozik, amikor a városi légkör végképp elviselhetetlen lesz falusi lelkének. Egerben találja meg az otthonát, itt végképp letelepszik. Személye körül fonódó legendák már ekkor szárnyra kapnak. 

Gárdonyi sikeres íróként sem hanyagolta el az újságírást. Több írói álnéven is publikált folyamatosan. 

Aszkéta módon volt képes az írás felé fordulni, de ez nem akadályozta abban, hogy nagyobb utazásokat tegyen készülő műveinek adatokat kutatva. A láthatatlan ember című regényéhez még catalaunumi csata helyszínére is ellátogatott.

Regényei mellett színpadi műveket, verseket írt, fordított, de történelmi regényei azok, amik több mint 100 éve minden embert magukkal ragadnak.

A világ szerény emberként megismerő ember fantasztikus írói világgal rendelkezett. Láthatatlan ember, látható munkássággal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában