Rendhagyó irodalomóra

2023.04.17. 13:30

János vitéz lakomái – múzeumpedagógiai foglalkozáson jártak az adonyi diákok

Mondhatjuk, hogy házhoz jött az irodalom, ugyanis a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai János vitéz világába kalauzolták el az Adonyi Szent István Általános Iskola és AMI diákjait.

Héjj Vivien

János vitéz lakomái címmel tartottak rendhagyó irodalomórát az adonyi diákoknak a PIM munkatársai

Forrás: Bálint Ágnes Művelődési Ház és Könyvtár

Nem mindennapi foglalkozáson vehettek részt a Bálint Ágnes Művelődési Ház és Könyvtárban az adonyi általános iskola felső tagozatos – 5-7. évfolyam – diákjai: a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai, Fodor Éva és Biró Dorottya rendhagyó irodalomórát tartottak, melynek középpontjában az 5. osztályos tananyag részét képező elbeszélő költemény, a János vitéz állt – egy egészen új megközelítésből.

– A felsősöknek szóló rendhagyó irodalomórán a történetben fellelhető konfliktusokkal foglalkoztak. A gyerekek közös alkotófolyamat során fogalmazhatták meg ezzel kapcsolatos gondolataikat. A résztvevők csoportbontásban dolgoztak, kreatív írást, illetve tárgyanimációt bevezető gyakorlatokon. A műben fellelhető virágok, helyszínek egy-egy piknikkosár segítségével elevenedtek meg, melyekből előkerült egy kimunkált tortaszedő, ami akár a francia királykisasszony is lehet, vagy egy érdes fakanál, ami időközben a zsiványok kapitányává lényegül át. – tudtunk meg részleteket a rendhagyó és izgalmas foglalkozásról, melynek végére a tárgyak és a gyakorlatok segítségével etűdök születtek, amelyeket a csoportok egymásnak is bemutattak. A bemutató alatt a gyerekek különböző színházi szerepeket próbálhattak ki, a fény- és hangtechnikustól a narrátorig.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában