Büszkeségünk

2023.04.06. 21:20

Korának legnépszerűbb építésze volt a fehérvári születésű tervező

Huszonhat évesen tervezőirodája volt, harminc évesen kastélyokat épített és uradalmi építész lett.

Hajdú Marianna

Ybl Miklós

Forrás: Wikipedia.com

A számokból hűen tükröződik tehetsége, az Európa-szerte híres, fehérvári születésű építészmérnök zseninek. A 209 évvel ezelőtt, 1814. április 6-án született Ybl Miklós Székesfehérvárról indult és a csillagokig jutott. 

A székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium után a bécsi politechnikumban tanul tovább. 1831-ben Pollack Mihály irodájába szegődik, de 1836-tól már Kock Henriknél dolgozik. Pollach Ágostonnak – Pollach Mihály fiával – 1841-ben közös irodát nyitnak, Ybl ekkor még csak 26 éves.

Karrierje Károlyi István felkérésével indult el. Negyvenes éveinek közepén Széchenyi István nagycenki birtokára templomot terveztetett az építésszel és ebben az évben dolgozott a pesti Nemzeti Lovarda épületén is. Főműve a Budapesten található, Andrássy úti Operaház épülete, amelynek megnyitóján a királyi pár is részt vett. Építészeti stílusa a korai években romantikus, amit az 1860-as években vált le neoreneszánszra.

Élete és munkássága során temérdek épület megalkotója volt. Termékeny és a megrendelők között népszerű alkotó volt. Számtalan kastély, palota, templom, központi épületés bérház épült meg zseniális tervei alapján országszerte. 

Tiszteletére 1953-ban alapították meg az Ybl Miklós-díjat, 2002-ben kisbolygót neveztek el róla. Szülővárosában is több épület a mester kiemelkedő tehetségét hirdeti, mint például a Say-ház.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában