Arcanum

2023.08.31. 19:00

Fejér Évfordulós Emlékei

Palocsai Jenő

Vallott a véletlen 

Manapság le se hajolunk 5 forintért, de két évszázaddal korábban bizony más volt a pénz értéke. Az 1893. 08. 31-én kézbesített Székesfehérvár és vidéke ezt írta a Rendőri hírek rovatban: 

Németh Pál 10 éves gyermek pár héttel ezelőtt álkulcs segélyével behatolt Simsolits Mihály szederutczai lakos lakásába, s a szekrényből 5 forintot ellopott. A károsult fél hiába kutatta a tolvajt, nem tudott reá akadni. Ma azonban a véletlen megismertette vele a tolvajt. A nagyratörő gyerkőcz ma ugyanis ismét bement Simsolits lakásába, hogy egyet-mást eltolvajoljon, munkája közben azonban a gazda rajtérte és bevezette a rendőrségre, hol Polczer Péter alkapitány vallatóra fogta a fiút, ki is hosszas tagadás után végre bevallotta, hogy az 5 forintot ő lopta el. A tolvaj gyerkőczöt a javító intézetben fogják elhelyezni. 

 

A kárpótlás is lopott volt 

Az 1893-as esztendő augusztusa igencsak bővelkedett bűnügyekben. A nyár utolsó napján megjelenő Székesfehérvár és vidéke egy enyves kezű cselédről ír. A beszámolóból kiderül, hogy Pajor Juliánna 15 éves cseléd leány egyik barátnőjének ellopta az ingét. A felek a rendőrség elé kerültek, s ott akként egyeztek ki, hogy Pajor az ellopott ing helyett, melyet már 40 koronáért eladott, másikat adott a károsultnak. Mikor az egyezség már megvolt, akkor tűnt ki, hogy Pajor a kárpótlásul adott inget is mástól lopta, minek következtében az egyezség felbontatott. 

 

Az aszály áldozatai is lehettek volna 

Kevés csapadék eshetett 1893. augusztusában, ugyanis a 31-i lapszám egy kiemelt híre: Elsüllyedt hajó. Mint Adonyból táviratilag jelentik, tegnap délután ¾ 2órakor Albrecht nevű személyszállító gőzhajó Budapest felől jövet, az adonyi kikötő előtt, az alacsony vízállás miatt fatuskóba ütődve léket kapott és elsüllyedt. Utasoknak és a poggyászoknak nem lett semmi bajuk. A vizsgálatot a járási főszolgabíró Hadzsy felügyelő közbejöttével megindította. 

 

Környezeti ártalmaknak kitett kiflik 

Ötven évvel ezelőtt meglepő címmel írt cikket egy sütőipari problémáról a Fejér Megyei Hírlap. A Poros kiflik című írás arról szól, hogy hajnalban megérkezik a kenyeresautó, lerakja a péksüteményt egy ládában. A kenyeret ilyenkor még nem hordják szét az üzletekbe. Az Albaker szakemberének véleménye szerint Székesfehérváron körülbelül 8—10 olyan üzlet van, ahol a péksütemény nyitásig az utcán van. Lepi a por, mossa az eső, ha esik, de akár ez, akár az az eset fordul elő, semmiképp nem használ az árunak. Az Albaker illetékeseit elmondták, hogy sok éve foglalkoznak a megoldással, de valami mindig közbejön. Hol a városi tanács nem engedi felállítani a zárható ládákat az üzlet közelében, mert rontanák a városképet, hol pedig valamilyen más akadály hiúsítja meg a tervet. Az Albaker és a Székesfehérvári Sütőipari Vállalat már évek óta töri a fejét a megoldáson. Jövőre megpróbálják úgy megkötni a szállítási szerződést, hogy a kocsik nyitás előtt érkezzenek meg az áruval. Addig is nylonnal vagy papírral letakarják a péksüteményeket. Reméljük, hogy 1974 januárjában már portól, hótól, esőtől védett péksüteményt kaphatunk, vásárláskor becsomagolva. PJD 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában