Elismerés

2023.10.23. 13:34

Először kapta meg magyar kórus a Grand Prix díjat a czestochowai nemzetközi kórusversenyen

Jelentős nemzetközi verseny fődíját, a Grand Prix-t hozta haza a székesfehérvári Vox Mirabilis Kamarakórus. A díjátadó gálán nagy elismerésben részesült a kórust vezénylő Zemlényi Katica.

S. Töttő Rita

Fotó: Zemlényi Katica közösségi oldala

Lengyelországban rendezték meg ezen a hétvégén azt a nemzetközi kórusfesztivált, amelyre Európa nyolc kiemelkedő kórusa kapott meghívást egy válogatást követően. Magyarországról egyedül a Vox Mirabilis Kamarakórus kapott lehetőséget a megmérettetésre. Zemlényi Katica kórusvezető a feol.hu-nak elmondta: nemzetközi zsűri hallgatta a versenyzőket, amelyek mindegyike remek produkciót nyújtott. Ám mindezek közül is kiemelkedett a Vox Mirabilis lenyűgöző produkciójával.

Fotó:  Zemlényi Katica közösségi oldala

- Három - vegyes, férfi és női - kategóriában indultunk, mindegyikben nagyszerű eredményeket értünk el. Az egész verseny Grand Prix, vagyis fődíját a női karunk hozhatta el, a férfikarunk különdíjas lett, a vegyeskar pedig második helyezést ért el – árulta el Zemlényi Katica, akinek karnagyi képességeit és tudását a zsűri külön kiemelte és felkérte arra, hogy a díjátadó gála hangversenyén vezényelje a résztvevő kórusok egészét egy nagy finálé keretében. – Úgy érzem, ezzel a lehetőséggel akarták kifejezni elismerésüket – tette hozzá a Vox Mirabilis karnagya. - A zsűri azt mondta, minden kórus fantasztikus volt, hiszen eleve válogatott versenyzők vettek részt a megmérettetésen, ám a magyarok megjelenésével nem maradtak kérdések afelől, ki nyerheti meg a versenyt. Ez nagyon jól esett nekünk, ahogy az is, amikor kiemelték a női karunk hangzását. Úgy fogalmaztak, elképesztően szép, tiszta, fényes hangzást adtunk, nagyon ritkán hallani ilyen női kart. A férfikarunk óriási tapsot kapott, a legnagyobbat talán mind közül. A vegyeskar kategóriában a gálaéneken nyolc szólamú vegyeskari művet adtunk elő, amely igazán nehéz mű, kevesen tudják előadni. A Gran Prix díjat elhozni olyan nemzetközi siker, melyet magyar kórus most nyert meg először. 

Fotó: Zemlényi Katica közösségi oldala

A Vox Mirabilis Kamarakórus tehát rendkívül lenyűgözte a nemzetközi zsűrit, ami nem is csoda: a kórus tagjai kotta nélkül, kiemelkedően nehéz, nagy műveket énekeltek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában