Szebbnél szebb alkotások

2024.02.03. 10:39

Kézműves mesterek és tanítványok munkái Gárdonyban (galéria)

Mesterek és tanítványok hozták el munkáikat a gárdonyi Nemzedékek Házába pénteken. A Fehérvári Kézművesek Egyesületének szakkörein készültek a munkák, profik és hobbi kézművesek keze alatt.

S. Töttő Rita

Gárdonyba gobelin, vászon, gyapjú, nemez, csipke és bőr munkákat hozott a Fehérvári Kézművesek Egyesülete

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete kiállításának résztvevőit Ocsenás Katalin,  a Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központ igazgatója köszöntötte, majd pedig Szenczi Jánosné Zsuzsa, az egyesület vezetője nyitotta meg a gárdonyi tárlatot. Szenczi Jánosné – aki gyakorlatilag haza érkezett a városba, hiszen 30 évig élt itt és tanított a helyi iskolákban – szervezetük kezdeteiről mesélt s elmondta: az egyesület, amely idén kapta meg Székesfehérvártól a Pro Cultura Albae Regiae díjat, 1995-ben alakult Öreghegyi Kézművesek Társasága néven. Három év után, 1998-ban alakult egyesületté.

- Kezdetben 15-30 taggal működött, amely mára 125 fős tagságra bővült. Azt látjuk, hogy megsokszorozódott a létszám, s ennek oka van: olyan kézműves környezetet tudunk biztosítani az embereknek, ahol gyakorlatilag átléphetnek egy másik, nyugalmasabb világba. Aki ugyanis a palotavárosi skanzenben található Kézművesek Házába betér, visszarepül úgy 50-100 évet az időben.

Szenczi Jánosné 2012 óta vezeti az egyesületet, amikor még nem működtek szakkörök náluk. Majd 2013-ban négy szakkört indítottak, amely mára jelentősen bővült: működött vagy működik náluk asszonyműhely, foltvarró, bőrműves, bútorfestő, csipkeverő, fafaragó, gyöngyfűző, gobelinszövő, kosárfonó, nemezelő, üvegékszer készítő, vászonszövő, textilkönyv készítő, intarziakészítő, gyapjúszövő szakkör, s hamarosan megindíthatják a hímzőszakkört is. Munkásságukat a Csoóri Sándor Alap segítségével tudják végezni, melynek köszönhetően a résztvevőknek csak anyaköltséget kell fizetniük a szakkörök alkalmával.

A kép bal alsó ikonjára kattintva további fotók érhetők el

A Gárdonyba hozott anyagok a Fehérvári Kézművesek Egyesületének „Mesterek és tanítványok” című kiállítására készült alkotásokból egy merítés – mondta el a feol.hu-nak Szenczi Jánosné.

- Olyan munkákat válogattunk a kiállításra, amely a szakköreink alkalmával készültek. Ahogy azt a cím is mutatja, a tanítványok és a mestereik is elhozták alkotásaikat – tette hozzá, ahogy azt is: Gárdonyba gobelin, vászon, gyapjú, nemez, csipke és bőr munkákat hoztak a kézművesek. A kiállítás egész februárban megtekinthető a Nemzedékek Háza kiállítótermében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában