Megemlékezés

2024.03.15. 20:30

1848 hőseit idézték meg Polgárdiban

Rendhagyó felütéssel kezdődött Polgárdi Város Önkormányzata szervezésében a település március 15-ei ünnepsége. Az 1848-as forradalom és szabadságharc 176. évfordulóján délelőtt a Batthyány utca másik feléről sétálva érkezett Fehérvári Péter színművész, Petőfi Nemzeti dalát szavalva, hogy aztán elfoglalja helyét az ünnepség központi helyszínén, a Batthyány-szobor előtti kis téren.

Az általános iskolás diákok ünnepi műsorral készültek

Fotó: Dániel Ádám

A hatásos szavalatot követően a Himnusz közös eléneklése, majd a Széchenyi István Általános Iskola 4.a és 8.b osztályának műsora következett. Rimaszombati Beáta, az előadás felkészítő tanára és a diákok előtt le a kalappal, hiszen az elmúlt évek egyik talán legnagyszerűbb, legszínesebb ünnepi műsorával kápráztatták el a közönséget.

Petőfi Nemzeti dalát Fehérvári Péter színművész szavalta
Fotó: Dániel Ádám

Aztán Nyikos László polgármester beszéde tette fel az i-re a pontot. A városvezető mondanivalóját aktuális helyi gondolatokkal zárta:

– „A saját utamat járom” – ez volt Gróf Batthyány Lajos jelmondata. Hazánk első miniszterelnökének egyik legfontosabb hagyatéka a nemzedékek számára. Követendő példánk, miközben itt állunk, s fejet hajtunk az egyik legnagyobb magyar szobra előtt. Szívleljük meg a bölcs szót, és tegyünk mi is így. Polgárdiban meghallottuk a gróf intő szavát, és közel másfél évtizede már a saját utunkat járjuk.

– Mostanra már mindenki láthatja, hogy kifelé megyünk az erdőből. Ugyanis az önök erős felhatalmazásának köszönhetően jó irányba tudtuk fordítani városunk hajójának kormányrúdját – emelte ki az ünnepség szónoka.

– Köszönöm minden polgárdi embernek, hogy egy olyan nagyszerű helyen élhetem az életem, mint szeretett városunk! Mindenfelé lobog a zászló, a szívekben pedig ott az emlékezés dicső virága, amely két évszázada minden tavasszal kivirágzik, s nem hagyja elhomályosodni bennünk nemzetünk nagy hőseinek emlékét! Éljen a magyar szabadság, éljen a haza!

A polgárdi emberek közösen ünnepeltek
Fotó: Dániel Ádám

A beszédet követően Nyikos László polgármester és Köntös Zoltán alpolgármester a hősök előtt tisztelegve a város nevében megkoszorúzta Gróf Batthyány Lajos szobrát. Az ünnepség végén a jelenlévők közösen elénekelték a Szózatot.

A központi ünnepséget megelőzően a városi önkormányzat, a rendvédelmi szervek, a nyugdíjasklub, a Szeretem Polgárdit Egyesület, a Fekete Sas Motoros Nemzetség és a Kereszténydemokrata Néppárt helyi képviselői koszorúkat helyeztek el a Batthyány-emlékműnél, a Batthyány ligetben.

Szerző: Zelenák Tibor Tamás, V. Varga József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában