Makett kiállítás Csőszön

2024.03.18. 19:00

Egy helyen a Top Gun harci gépe és a II. világháborús Margit-vonal (galéria)

Mindenhol harci repülők, tankok, hadihajók, harckocsik - egy elfeledett idő darabjai élednek újra Csőszön. Nem, ez nem a mai hírek borzongató beszámolója, hanem egy utazás a múltba, ahol a II. világháború egyik leghevesebb csatáját is megidézik.

Hajdú Marianna

A Margit-vonal egyik makettje a csőszi kiállításon: A frontvonalba került Dózsa György utca egy részlete

Forrás: Hajdú Marianna/Fejér Megyei Hírlap

A helyszín nem más, mint a csőszi általános iskola egyik terme, ahol egy különleges makett kiállítás várja a látogatókat egy egész héten át. A diorámák nem csupán a makettépítés mesterművei, hanem egy időutazás eszközei is, amelyekkel a történelmet szinte meg lehet érinteni. Az iskola falai között megelevenedik a település régmúltja: a hóval fedett tájak, a jeges földbe ásott lőállások, ahol a katonák az utolsó leheletig harcoltak, miközben a falvak lakosai vagy elrejtőztek vagy elmenekültek.

A kiállítás nem csak arra vállalkozik, hogy bemutassa a harci gépezetek és fegyverek makettjeit, hanem arra is, hogy a látogatók személyesen tapasztalhassák meg, milyen lehetett az élet a frontvonalban. Balázs Miklós által, az egykori harctéri szemtanúk elbeszélései alapján készített diorámák például Csősz, Dózsa György utcájának egy részletét mutatják be, ahol éppen a frontvonal élete elevenedik meg. Ezen felül a német 114/II. páncélgránátos zászlóalj előrenyomulásának egy pillanatát is megszemlélhetjük, amint Tác és Csősz között vonulnak fel egy ellentámadásra készülve. Ezeknek a maketteknek a leleményes és részletgazdag megalkotása ámulatba ejti a közönséget.

De az asztalokon sorakozó makettek között nem csak a múlt nagy harcai elevenednek meg, hanem a hadászat egyéb fontos gépei is, legyen szó földről, vízről, levegőről. Vannak itt harckocsik, tankok, repülők, hadihajók. A kiállítás színesítéseként megjelenik egy amerikai Comanche helikopter, a II. világégés masinái között az ikonikus amerikai bombázó, a B24 Liberator, a Top Gun film elhíresült harci madara a F14-es Tomcat és még számtalan más, aprólékosan megformált darab, amelyek egytől egyig lenyűgöző művészeti alkotások.

Balázs Miklós már nem lehet köztünk, de átadta szenvedélyét fiának, ifj. Balázs Miklósnak, aki nagy lelkesedéssel viszi tovább édesapja örökségét. Miklós mesél arról, hogy bár a kiállított munkák csak egy töredékét képviselik annak, amit meg tudnának mutatni, hiszen rajta kívül még Rohály Dávid, Rák Vilmos Zsolt és Reitner Zoltán által készített darabok is a kollekció részei, és minden egyes makett a hadtörténelem iránti tiszteletüket és elkötelezettségüket tükrözi.

A makett kiállítás Csőszön nem csupán egy bemutató a sok közül: ez egy utazás a múltba, ahol a látogatók a terepasztalokon és a kiállított járműveken keresztül kaphatnak bepillantást többek között az itt lezajlott egykori eseményekbe is. 
Aki szeretné látni ezt az egyedülálló tárlatot, annak március 25-ig minden nap, reggel 8:00 órától 16:00 óráig van  lehetősége ellátogatni a csőszi iskola épületébe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában