Hagyományőrzés, nemzettudat

2024.03.13. 16:19

„Ne feledkezzél el csángó magyarokról” – ünnepi műsorral érkezett Ráckeresztúrra a moldvai egyesület (galéria)

A Magyar Népfőiskolai Collegium szervezésében érkezett Magyarországra a forrófalvi Tavaszi Szél Kulturális Egyesület csoportja, melynek tagjai országszerte hét, megyeszerte négy településen adnak ünnepi műsort az 1848/49-es szabadságharc évfordulójához kapcsolódóan.

Héjj Vivien

Ünnepi műsorral érkeztek Ráckeresztúrra a forrófalvi Tavaszi Szél Kulturális Egyesület tagjai

Fotó: NAGY NORBERT

A moldvai csángó magyar településről, Forrófalváról érkező csoport első útja Ráckeresztúrra vezetett, ahol a Ráckeresztúri Petőfi Sándor Általános Iskola diákjainak adták elő rendkívül érdekes és sokszínű műsorukat, melyben bemutatták a moldvai magyar csángó kultúrát, sorra vették az esztendő jeles ünnepeit, s az azokhoz kapcsolódó hagyományokat. Tették mindezt autentikus népviseletbe öltözve, prózával és énekszóval, élő hangszeres kísérettel.

Az előadás a helyi általános iskola névadójának nevét viselő tematikus hét programjai közé illeszkedett. A minden év márciusában, a forradalmi eseményekhez kapcsolódóan megrendezett Petőfi-hét évtizedes, szép hagyomány az intézmény életében, s a programok közt mindig szerepet kapnak hagyományőrzést szolgáló és népszerűsítő programelemek.

 

– Sportos, játékos, logikai, matematikai készségfejlesztő és szórakoztató programokat szervezünk ezekre a napokra. Azt gondolom, egyik erősségünk, amit szeretnénk továbbra is fejleszteni, az a hagyományőrzés, a nemzettudat ápolása. Ehhez kapcsolódóan külön is szervezünk programokat, melyekkel nemcsak hazánkon belül, hanem a Kárpát-medencében és azon túl élő moldvai magyarsághoz is kapcsolódunk. Az elmúlt években a pusztinai magyarsághoz kapcsolódtunk, részt vettünk jótékonysági akciókban is: a pusztinai Magyar Házban segítünk a gyerekeknek visszatanulni, és a hétköznapokban használni a magyar anyanyelvet – összegezte a Petőfi-hét programjait és az intézmény céljait Fux István iskolaigazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában