Szólótáncverseny

2024.03.18. 07:00

Perdülő szoknyák és koppanó csizmák – változatos produkciókkal készültek a táncosok

Vasárnap délután a Malom utcai táncházban rendezték meg az immáron tizenkettedik alkalmához érkezett Mezőföld Virágai szólótáncversenyt. A résztvevők változatos, a magyar nyelvterület dialektusaiból összeállított produkciókkal készültek a táncos megmérettetésre.

Héjj Vivien

Horváth Zsombor és Farkas Réka nyárádmagyarósi forgatós és szöktetős tánccal készült a versenyre

Fotó: NAGY NORBERT

Gyönyörűen elkészített, selyem szalaggal megkoronázott fonatok, kikeményített szoknyák és kifényesített csizmák jelezték: különleges esemény apropóján érkeztek kicsik és nagyok a Malom utcai táncházba. Húsz településről százhuszonnyolc versenyző összesen nyolcvanhárom produkcióval nevezett a Székesfehérváron megtartott XII. Mezőföld Virágai szólótáncversenyre, ahol ezúttal is változatos produkciókkal léptek táncparkettre a versenyzők.

Az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület szakmai támogatásával megvalósuló verseny elsődleges célja a korosztályok találkozása és a különböző – művészeti iskolai és amatőr – táncműhelyek bemutatkozási lehetősége, hogy felmérjék az egyes közösségekhez tartozó táncosok, hogy hol tartanak, milyen színvonalat képviselnek. A fellépők ezúttal négy korcsoportban bizonyíthattak, érkeztek versenyzők Baracsról, Cecéről, Nagyvenyimről, Sárkeresztúrról, Székesfehérvárról, valamint természetesen a megyehatáron túlról, többek között Szegvárról, Nagyatádról, Kakasdról, Gödöllőről és Tatabányáról is.

Ami a táncstílusokat illeti, az Alba Regia Táncegyesület nem írt ki kötelező táncanyagot, a jelentkezők a magyar nyelvterület bármely dialektusából választhattak, bár a szervezők elárulták, szívüknek tetsző lenne, ha minél több mezőföldi táncot láthatnának. A szabad táncválasztásból adódóan változatosságból nem volt hiány, mások mellett mezőföldi, kalocsai, gömöri, bukovinai, ipolymenti és somogyi táncokat is láthatott a közönség. Produkciójukat élő zenei kísérettel, a Galiba zenekar közreműködésével adták elő a fellépők.

A szakmai zsűrinek bizonyára nem volt könnyű dolga, ugyanis rendkívül sokszínű és színvonalas előadásokkal rukkoltak elő a táncosok. A „Mezőföld Virágai” szólótáncosi díjakat odaítéléséről Busai Zsuzsanna és Nyemcsok Pál Örökség Pedagógiai Díjas néptáncpedagógusok döntöttek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában