Ötven éve aktív a klub

2024.04.27. 12:00

Jubileumot ünnepel a Nyugdíjasok Iváncsai Szervezete

Fennállása ötvenedik évfordulóját ünnepli idén a Nyugdíjasok Iváncsai Szervezete. A jubileum apropóján a klubhoz több mint negyven éve csatlakozott Marczinka György mesélt a szervezet múltjáról, jelenéről.

Héjj Vivien

Több mint négy évtizede, pártoló tagként csatlakozott a szervezethez Marczinka György és felesége

Fotó: NAGY NORBERT

Fél évszázada annak, hogy Iváncsa nyugdíjas lakói hivatalosan is megalapítottak egy olyan szervezetet, mely keretet ad a közös programoknak, a közös céloknak, s mindazon értékek megteremtésének, mellyel a klub az évtizedek során hozzájárult a település fejlődéséhez.

– Minden település történetében vannak olyan szervezetek, amelyek meghatározó szerepet töltenek be a közösség életében, így van ez Iváncsán is, ahol a Nyugdíjasok Iváncsai Szervezete évtizedek óta kiemelt helyet foglal el. Ötven évvel ezelőtt a háztáji gazdálkodásról, a növénytermesztésről szóló esti beszélgetések után fogalmazódott meg az alapítókban, hogy olyan egyesületet hozzanak létre, amely az idősek számára tartalmas időtöltést biztosít – fogalmazott az idén megjelent emlékkönyv hasábjain Molnár Tibor polgármester.

A Nyugdíjasok Iváncsai Szervezete legrégebbi tagja a Marczinka házaspár, akik 1982-ben csatlakoztak a szervezethez.

– Eleinte úgy hívtak minket, hogy pártoló tagok, ami annyit jelentett, hogy fizettük a tagdíjat, tagok voltunk, elmondhattuk mindenről a véleményünket, de amikor döntésre került sor, akkor természetesen nem volt szavazati jogunk. Később aztán ez megváltozott, egységes lett a rendszer, s akkor már a pártoló tagok is részt vehettek a döntéshozatalban – idézte fel a kezdeti időket a tősgyökeres iváncsai Marczinka György, aki még bőven aktív korú volt, amikor feleségével bekapcsolódott a klub életébe.

– Nagyon jó volt a közösség, volt, hogy száz-százharminc tagja volt. A falubeliek szívesen jöttek, sokat jártunk bálokba, kirándulásokra, és örömmel mondhatom, hogy ezek a hagyományok máig megmaradtak. Azonban most már kevesebben vagyunk, negyvenöt-negyvenhat tagot számlál a szervezet. Nemrég újraválasztottuk Jankovicsné Nagy Gyöngyit, aki hosszú évek óta vezeti az egyesületet – mondta Marczinka György.

Jubileumi emlékkönyv gyűjti csokorba a felejthetetlen élményeket
Fotó: Nagy Norbert / FMH

Öt évtized minden szervezet életében jelentős: megannyi közös élmény, terv és eredmény kovácsolt valódi, családias közösséget a nyugdíjasokból. A klubtagok jelenleg kéthetente találkoznak, s minden ilyen alkalom vidám, családias légkörben telik. Rögtönzött asztaltársaságok verbuválódnak, s már indulhat is az ultiparti, a társasjátékozás, a kötetlen beszélgetés, az élmények megosztása, vagy épp az aktuális ünnepekhez, eseményekhez kapcsolódó teendők megbeszélése.

Amire mindig van ideje a tagoknak, az a közös programok szervezése, lebonyolítása: rendszeresen köszöntik a kerek születésnapot ünneplő tagokat, valamint negyedévente a névnaposok is kiemelt figyelmet kapnak, hiszen az ilyen alkalmak mindig jó apropót adnak a közös ünneplésre. A rendszeres kirándulások, színházlátogatások és más kulturális programok mellett a zenés mulatságokra is mindig jut idő.

– Esküszöm, többet bulizunk, mint a fiatalok – veszi át a szót Marczinka Györgyné Marcsi. – Majdnem minden hétvégén járunk társklubokhoz, batyus bálokba. Hat-nyolc településre szoktunk menni, legutóbb Pusztaszabolcson voltunk. Nagyon szeretünk táncolni.

A szervezet tagjai természetesen az 50. évfordulónak szentelt ünnepségnek is megadták a módját. Egykori klubvezetők, a település közéleti személyiségei, a térség országgyűlési képviselője és a falu lakói közösen ünnepelték a Nyugdíjasok Iváncsai Szervezetét. Az esten képes összeállítás idézte fel az elmúlt évtizedek legfontosabb eseményeit, történéseit, s személyes visszaemlékezéseken át elevenedtek meg a múlt legszebb pillanatai.

Egy rendkívül összetartó társaság kovácsolódott az elmúlt években, évtizedekben az iváncsai nyugdíjasokból. Második családként segítik, támogatják egymást, s természetesen aktívan részt vállalnak a települési programok lebonyolításában is. A megannyi élmény összefoglalását és egybegyűjtését tette lehetővé az az ünnepi kiadvány is, mely a kezdetektől napjainkig bemutatja a klub mindennapjait. Egykori vezetőkkel és jelenlegi tagokkal készült interjúk, több évtizede készült fekete-fehér és színes fotók bizonyítják, mennyire tartalmasan teltek az évek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában