„Mindenki öltsön magára viseletet"

2024.04.23. 16:30

NaTE ismét népviseletben, szerdán jön a ráadás!

2015-ben egy új kezdeményezés indult a sok világnap között: Legyen a népviseletnek is egy napja! Ez a nap minden év április 24-e. Ezen alkalomból a hétvégén a Dunavecsei Levendula Néptánccsoport ünnepségre hívta a Nagykarácsony Testvértelepüléseiért Egyesületet (NaTE).

Kecskés Zoltán

Szekeres Béláné és a NaTE Dunavecsén járt a hétvégén

Fotó: Egyesület

„Mindenki öltsön magára viseletet és egy közös tánccal tegyük tiszteletünket hagyományaink előtt” – szólt a felhívás. Szekeres Béláné egyesületi elnök megkeresésünkre kiemelte, hogy az esemény e körül forgott, megcsodálhatták a mezőföldi, a magyaros, a vasi, a kalocsai, a géderlaki viseleteket, sőt a nap folyamán még táncra is perdülhettek Dunavecse főterén, a Platán téren. Ezt követően pedig a helyi művelődési házban múlatták nagy jó kedvvel a délutánt. 

Mint megtudtuk a NaTE számára itt még nem ért véget a népviseletek népszerűsítése, ugyanis a napján, április 24-én is készülnek egy kis meglepetéssel:

– Szerdán Nagykarácsonyban, az Örökzöld Óvodában és a Szent Miklós Általános Iskolában invitáljuk a gyerekeket és felnőtteket népmesehallgatásra és táncházi elfoglaltságra, Suplicz Mihály „Miska vőfély” közreműködésével. Örömmel készülünk a napra, hiszen az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy fogékonyak a gyermekek a hagyományok őrzésére, szívesen ismerkednek nagyszüleik, dédszüleik viseleteivel, eszközeivel, napjaik történéseivel. Szívesen öltenek magukra, ha nem is egész viseleteket, de egy-egy hagyományőrző ruhadarabot – fűzte hozzá az elnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában