Engedd tanulni!

2024.04.20. 12:00

Tanulás és tanítás a változó világban, de hogyan?

Gyarmathy Éva klinikai és neveléslélektani szakpszichológus, egyetemi tanár, oktató az Apor Vilmos Katolikus Főiskola munkatársa volt a vendég és tartott telt házas előadást csütörtökön a Szent István Hitoktatási és Közösségi házban

Bokányi Zsolt

Gyarmathy Éva, szakpszichológus, előadása

Fotó: Fehér Gábor /Fejér Megyei Hírlap

A szakember harminc éve foglalkozik a neurodivergens fejlődéssel, így az átütő vagy többszörös különlegességű tehetség, a tanulási, figyelem, hiperaktivitás és autizmus zavar spektrumok területekkel. Megalapított több szakmai műhelyt és központot, legutóbb az Atipikus Fejlődés Módszertani Központot. Célja, hogy a gyakorlatban is megjelenjenek a 21. század kihívásainak megfelelő eljárások és nyilvánvalóvá váljon, hogy a szokásostól eltérő fejlődés előnyös is lehet, ha megismerő-fejlesztő szemléletű környezetben fejlődhet. Nem volt könnyű feladat, de még az előadás kezdése előtt sikerült pár szót váltanunk a rendezvény kapcsán. 

Komoly érdeklődés követte az előadást. 
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Mi lesz a mai alkalom fő üzenet?

A fő üzenet, hogy nagyon különbözőek vagyunk. Bár manapság divatos dolog mindenféle pszichés és egyéb zavarnak megnevezni a különbözőséget, de észre kell vennünk, hogy a világ megváltozott körülöttünk, így a gyerekeink és valljuk be mi is megváltoztunk. Egyszerűen nem lehet a mai korban ugyanolyan eszközökkel nevelni a gyerekeinket mint annak előtte.

Viszont megváltoztak az elvárások is, ha jól érzem?

Így van, változás és extremitás van jelen egyszerre. És ez érvényes a gyermekeinkre is, kiemelkedő és elmaradó képességeket figyelünk meg, egyszerűen más lett a képességszerkezetük, és ez nagyon sokszor nem találkozik azzal az elvárással, amit a környezet, a tradíciók, a megszokás vagy az iskola elvár. Ez eredményez komoly motivációs hiányt, és sok más nehézséget a gyerekek számára és persze a pedagógusoknak is. Azt pedig őszintén mondjuk ki, az oktatási rendszer egyszerűen nem tudja felvenni a változások fonalát, és ezért sokszor képtelen kezelni vagy rosszul kezeli, és problémásnak kiáltja ki a megváltozott világhoz igazodni próbáló gyerekeket, gondolok itt például a figyelemzavar, tanulási zavar, vagy hiperaktivitás jelzőkre, amit gyorsan aggatnak rá gyermekekre, és közben rakásra lesznek közülük kiemelkedő produktumokat felmutató alkotók, elismert szakemberek, tudósok, és még sorolhatnám. 

Ma, az előadáson megkapjuk a válaszokat a nehéz kérdésekre?

Aki ma azt állítja, hogy tudja és ismeri a téma problémáira a tökéletes válaszokat és megoldásokat az vagy hazudik vagy nagyot téved. Biztos válaszokat, pontosan a gyors változások miatt, nagyon nehéz lenne adni, de azért persze vannak megoldások, ilyen lehet például a megismerő és fejlesztő szemlélet szemben a számonkérő és minősítő szemlélettel. 

Gyarmathy Éva, szakpszichológus, előadása
Fotó: Fehér Gábor /Fejér Megyei Hírlap

Az előadás nem nélkülözte a közvetlenséget, a humort, de a komoly és mély tudás és ismeretanyag is lenyűgözte a jelenlévőket! Záró gondolatként az előadás egy pillanatát idézném még az olvasók elé, ami talán elgondolkodtat bennünket arról hogy biztos más e az aki különböző? 

Az 1500-as évek egyik legnagyobb polihisztora, a svájci Paracelsus szerint „aki azt képzeli, hogy minden gyümölcs ugyanakkor érik, mint a szamóca, az semmit sem tud a szőlőről”. Ha a szakemberek a kertészetekben úgy gondolkodnának, mint ahogyan az oktatási intézményekben teszik manapság, akkor a kertészet számára Szamócácska lenne a kiválóság. Szőlőcskét fel kellene zárkóztatni, mert májusban, mire Szamócácska már szépen virít, Szőlőcske még nagyon keveset ért el. Nyár van, Szamócácska kiválóan teljesít, üvegekben a lekvár. De Szőlőcske még mindig nem mutat nagy haladást, hiszen az ő ideje majd az ősz lesz. Talán ha kapna a Szőlőcske egy SNI (sajátos nevelési igény) címkét, az segítene. Segítene? Na, a kertészek erre még nem gondoltak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában