Hazai pályán

2018.02.23. 18:32

Indul a nagy tavaszi hadjárat: a Vasas ellen kezdi idényét a Videoton

A Videoton FC játékosai és edzője is bizakodóan tekint az OTP Bank Liga NB I-es labdarúgó bajnokság szombaton, 17 órakor rajtoló tavaszi szezonja elé.

Ferencz Balázs

A bajnoki rajt előtti héten a felcsúti edzőpályákon készült a Videoton Fotó: Koppán Viktor

Története harmadik bajnoki címéért száll harcba a Videoton FC. A fehérváriak sokáig vezették az OTP Bank Liga, azaz a labdarúgó NB I tabelláját, azonban az őszt zárhatta volna szebben is Marko Nikolics alakulata. A téli szünet előtt kétszer is kikaptak, s a nagy rivális Ferencváros megelőzte a piros-kékeket. A téli felkészülés alatt volt idő elemezni a helyzetet, stratégiát alakítani, s erősíteni az alakulatot.

– Volt elég időnk, hogy felkészüljünk. Két teljesen más edzőtáborban dolgoztunk, az első a fizikális oldalról szólt, a második a taktikai elemek gyakorlásáról és a meccsszituációkról. Felfelé ívelt a csapat játéka a felkészülés alatt, bízom benne, hogy már most látható lesz az, amit gyakoroltunk és elterveztünk. Mert most már komoly tétre megy a játék – fogalmazott Juhász Roland, a csapatkapitány.

– Érezni a levegőben, hogy indul a bajnokság, kicsit túl hosszú volt a bajnoki szünet. Remélem, hogy az új létesítmények miatt ez a jövőben változhat. Két és fél hónap éles meccs nélkül, nagyon hosszú idő – vette át a szót Marko Nikolics, a Videoton FC vezetőedzője. – Teljesen más volt ez a felkészülés, mint a nyári, akkor nem volt sok időnk, szinte kész volt a keret. Most jobbak az érzéseim. Sokkal nagyobb a verseny a csapaton belül, sok jó játékosunk van minden posztra, erős lesz a kispadunk is, változtatni tudunk meccs közben, vagy mérkőzések között, ha erre szükség van. Voltak ugyan távozóink, de jöttek új játékosok is, ugyanakkor Kovács István és Paulo Vinícius is hosszú sérülés után tértek vissza, tehát ők is, mintha új igazolások lennének. Most sokkal profibb csapat vagyunk, mint eddig. Jobb a levegő az öltözőben. Több a minőségi játékos, jó formában vagyunk. Egyértelműen bizakodom.

A télen Tomas Tujvel, Boban Nikolov, Huszti Szabolcs, Stefan Scsepovics érkezett, a fiatalok közül pedig felkerült az NB I-es kerethez Elvir Hadzic, Szabó Bálint, és Réti Patrik. Szolnoki Roland is visszakerült az első csapathoz.

– Jól sikerültek az igazolások szerintem, s a beilleszkedéssel sem volt problémájuk. Nemcsak a játékerőt tekintve, de emberileg is erősödött az öltöző – mondta Juhász Roland. – Mindig is vallottam, hogy ha egy csapat sikeres akar lenni, akkor minél több vezéregyéniséggel kell rendelkeznie. Ezt látom Stefan Scsepovicsban is, Huszti Szabolcsról nem is beszélve. Bízom benne, hogy a fiatalok is azt figyelik majd, hogy mit lehet ellesni ezektől a játékosoktól. Ebből a pályán tudunk profitálni. A fiatalok megbecsülik azt, hogy itt lehetnek. Becsülettel dolgozták végig a felkészülést, és nagyon motiváltak is. Az éles meccseken biztos kevesebb lehetőséghez jutnak majd, de mindegyikőjüket be lehet majd dobni a mélyvízbe. Egyre jobban felveszik a ritmust. Már többször mondtam, hogy a mai fiatalság mentalitása nem a legjobb, de örülök, hogy azokkal, akik a keretben vannak, nincs különösebb probléma, bár néhányszor fel kellett emelnem a hangomat.

A bajnoki rajt előtti héten a felcsúti edzőpályákon készült a Videoton Fotó: Koppán Viktor

– Teljesen sosem vagyok elégedett, de jól sikerült a felkészülés – fogalmazott a tréner, Nikolics. – Huszti az elején rehabilitációs edzéseket végzett, Nikolov és Stefan Scsepovics kicsit később érkeztek, de igyekeztünk őket beépíteni. Készen állunk arra, hogy harcoljunk az aranyéremért. Amióta itt vagyok, nyolc játékos távozott. Akik elmentek, remek emberek, de jobb játékosokra van szüksége a Videotonnak. Volt, aki nem volt elég ambiciózus, hogy az aranyért küzdjön. Ez most egy jobb csapat. Vinícius, Nego, Juhász, Fiola, Stopira – öt olyan játékos a védelemben, akik nemzetközi szinten képesek jól játszani. A középpályán ugyanez a helyzet, három helyre öt-hat nemzetközi szintű játékos vár bevetésre.

A Videoton FC elsősorban a Ferencvárossal vív majd komoly versenyfutást a bajnoki címért.

– A Ferencváros tapasztalt csapat, rutinos játékosokkal rendelkezik, nemes ellenfél lesz a bajnoki címért vívott harcban, ami szoros verseny lesz. De jó csapatunk van – jelentette ki a szerb vezetőedző. – Tavasszal sokkal nehezebb lesz az ellenfelekkel, mert mindenki harcol majd valamiért, mindenki motiváltan lép pályára. 14 mérkőzésünk van, matematikailag a kezünkben van a sorsunk, hiszen a Pancho Arénában fogadjuk majd a Ferencvárost. De nem lesz olyan csapat, amely mind a 14 meccsét megnyeri.

Mindenesetre az első tavaszi bajnokin, szombaton 17 órakor csakis a győzelem számít. A tabella 9. helyén álló Vasas FC érkezik Felcsútra.

– Két vereséggel fejeztük be az őszi szezont, így nem lehet más célunk, mint győzelemmel kezdeni. Egy rajt mindig nagyon fontos, főleg egy ilyen hosszú szünet után. Kifejezetten örültem, hogy a héten hazai környezetben is tudtunk edzőmeccset játszani, hogy szokhattuk ezt a nedvesebb talajt. Nem szabad, hogy az időjárás befolyásolja a játékunkat. Készen állunk, bizakodóan várom a bajnoki rajtot – mosolygott Juhász.

– Minden meccsre úgy tekintünk, mintha egy kisdöntő lenne. A Vasas elleni lesz az első – ecsetelte a csapat filozófiáját Marko Nikolics. – A Vasas 3-4-3-as rendszerben játszik, három magas középhátvéddel. Kifejezetten veszélyesek a pontrúgásoknál, éppen a jól fejelő játékosaik miatt. Vida, Berecz, Remili sokat hozzátesznek a támadásaikhoz. Kellemetlen ellenfél, meglepetésgyőzelmeket szerezhet bárki ellen, ugyanakkor meglepetésvereségekbe is beleszaladhat. Bízom benne, hogy elég koncentráltak leszünk ahhoz, hogy ne adjunk ajándékokat, és olyan lehetőségeket, mint az őszi meccsen, mikor kikaptunk tőlük.

A bajnokság állása

1.

Ferencvárosi TC

19

12

5

2

38-17

41

2.

Videoton FC

19

11

5

3

41-22

38

3.

DVSC

19

9

4

6

34-23

31

4.

Bp. Honvéd

19

8

4

7

31-30

28

5.

Újpest FC

19

6

8

5

26-25

26

6.

DVTK

19

7

4

8

32-30

25

7.

Paksi FC

19

6

6

7

27-30

24

8.

Puskás AFC

19

6

5

8

26-31

23

9.

Vasas FC

19

6

3

10

24-37

21

10.

Haladás

19

6

2

11

19-33

20

11.

Balmaz Kamilla

19

4

7

8

24-28

19

12.

Mezőkövesd FC

19

3

7

9

20-36

16

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában