Három verseny előtt

2020.01.11. 09:03

Kaufer Tamás ismét feléleszti a lépcsőfutás hagyományát

Kaufer Tamás futó idén, a korábbi évekhez hasonlóan visszatért ahhoz, hogy egy esztendőben három megmérettetést rendezzen. Így aztán találkozhatnak a futás szerelmesei a Vérteskozma Rock’ n Roll jubileumi futásán, a Fehérvári Lépcsőfutáson, mely visszatér a programba, valamint a Bence-hegyi futással, augusztus 20-án.

Káldor András

2018 márciusában igencsak télies körülmények között futhattak a vállalkozó szellemű indulók Fotó: a szerző

Elsőként a jól megszokott, immár a 15. alkalommal megrendezésre kerülő Vérteskozma Rock’ n Roll Futás nyitja meg a Kaufer Tamás által rendezett idényt.

– Március 15-én, Nemzeti Ünnepen a bevált távokon nem változtatunk, ez azt jelenti, hogy maradt a jól megszokott az 1 kilométer a gyerekeknek, az 5 kilométer a kezdőknek, valamint az újra kezdőknek, és van egy 15 kilométeres táv azoknak a felkészült futóknak, akik számára nem jelenthet gondot a hegyes-völgyes pálya. Az 5 kilométeren 140 méter, a 15 kilométeren 280 méter a szintkülönbség. Lehet már nevezni, január elejétől a rajtszámok egyharmada gazdára talált – tudtuk meg.

Akadnak olyanok is, akik plusz súllyal nehezítve vágnak neki a lépcsőknek

Hosszú évek óta komplett családok, nagyszülőtől az unokáig várják a tavaszt, és a rajtot. A pálya talaja nem változott, erdei aszfaltos, dimbes-dombos, lezárt, erdészeti út. A verseny ideje alatt a futópályán, az erdőben kizárólag rajtszámmal lehet tartózkodni, az erdőgazdaság engedélye értelmében, hiszen fokozottan védett természeti terület. Érdekesség még, hogy a főszervező négyféle pólótervet bocsát szavazásra a legnagyobb közösségi felületen, és a résztvevők dönthetnek arról, hogy ezek közül melyik legyen az, amelyet legyártanak a versenyre.

– Különleges befutóéremmel is készülünk, felhagyunk az eddig jól ismert, bevált, és megszeretett faérmekkel. Ezzel szeretnénk meglepni a jubileumi futás indulóit, akik 5, illetve 15 kilométeren állnak rajthoz – tette hozzá.

Minden évben voltak úgynevezett húzónevek a versenyen – elég csak Száraz Dénes és Fenyő Iván színművészekre gondolni, de találkozhattunk már Vérteskozmán Balczó András öttusázó olimpia bajnokkal, Miklósa Erika operaénekessel, az Alba Fehérvár KC kézilabdázóival, de az akkor még Videoton FC néven szereplő labdarúgók, és a Fehérvár AV 19 jégkorongozói is megfordultak itt, és emelték a verseny rangját.

2018 márciusában igencsak télies körülmények között futhattak a vállalkozó szellemű indulók Fotó: a szerző

A futás szerelmeseinek ezúttal alig két hetet kell várniuk arra, hogy megmutassák, hogy igazán extrém körülmények között mire képesek. Egy év kihagyást követően ugyanis március 28-án, szombaton a 4. Fehérvári Lépcsőfutásra kerül sor, a megszokott helyszínen a Koch László utca 6. szám alatti toronyházban, Jobbágy Tóni bácsi emlékére. Itt akárcsak a korábbiakban inkább a mozgáson lesz a hangsúly, a kicsik, és idősebbek számára egyaránt. A házban lakott Jobbágy Tóni bácsi, aki közel a kilencvenes évéhez az utolsó megmérettetésen, ő volt a legidősebb induló, és sokan emlékezhetnek arra, hogy 2 perc 37 másodperc alatt ért fel a 10. emeletre.

– A lakók beleegyezését megkaptam, és a napokban egyeztem meg a Katasztrófavédelem részéről a tűzoltókkal, és a Fehérvári Tűzoltó Egyesülettel, akik nehezített bevetési szereléssel fognak indulni, míg a hivatásos katonák golyóálló mellényben, valamint imitált, gumiból készült, de az eredetivel megegyező súlyú fegyverrel futnak neki a távnak – fogalmazott Kaufer Tamás.

Itt hetvenen állhatnak rajthoz, és nem tömegben, hanem egyenként fogják indítani őket a rendezők. Lehet majd csúcsot dönteni, mivel Kukucska Gergely futotta eddig a legjobb időt, 43 másodpercet. Feltétlenül meg kell említeni, hogy egy fehérvári tűzoltó (aki már mentősként dolgozik – a szerk.), a megyei bajnok Kaiser Csaba három éve 54 másodperc alatt teljesítette a távot, teljes menetfelszerelésben – bevetési védőruhában, védőcsizmában, védősisakban és speciális tűzoltó védőkesztyűben, hátán acélpalackos légzőkészülékkel.

Augusztus 20-án ugyancsak a megszokott módon, hatodszor állhatnak rajthoz a Bence-hegyi futáson azok, akik kedvet éreznek – a korábbi évekhez hasonlóan – a bődületes melegben, hogy korlátaikat feszegessék.

– Másodszor rendezzük úgy, hogy félmaratoni verseny is lesz a programban! A távok amúgy 5,2 kilométerrel kezdődnek – elsőre, azok számára, akik egyszer teljesítik. Lesz azonban lehetőség arra, hogy két kört tegyenek meg, ez értelemszerűen duplázódik, azaz 10,4 kilométernek felel meg. Ezen felül 15,6, és 20,6 kilométereken – ez 300 méter híján a félmaraton – lehet még ringbe szállni. Nem megvetendő a pálya szintkülönbsége sem, amely 2,6 kilométeren 95 méter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában