Kaufer Tamás

2020.07.12. 22:00

Az örök bajnok előtt tiszteleg

Nyugodtan mondhatjuk, hogy Kaufer Tamás neve ismerősen cseng nemcsak Fejér megyei, hanem országos szinten is az amatőr futók között. A megszállott hosszútávfutó ezúttal példaképe, Balczó András olimpiai, és világbajnok öttusázó nyomában fedezte fel a mára már kissé feledésbe merült „Balczó-kört”.

Káldor András

Kaufer Tamás térképpel a kezében nyomozza az útvonalat F.: Kaufer

– Öt évvel ezelőtt találkoztam először Balczó Andrással, aki vendége volt a Vérteskozma Rock ’n Roll Futóversenynek, és megadta azt a megtisztelő lehetőséget, hogy otthonába is látogatást tehettem – tudtuk meg. – Egész élete számomra példaértékű, mindig olyan motivációt adott az életem, és a pályafutásom során, melyet időnként elő kell vennem. A róla szóló Küldetés című filmben benne van mindaz, ami nekem a bibliát jelenti. A felkészüléseim, és a nehezebb versenyeim során sokat segített abban, hogyan tudom leküzdeni a nehézségeket. Nem véletlenül használom szlogenként mondását: „Az örömmel végzett futás a test imája.”

Így aztán különösebb meglepetést nem okozott azzal Kaufer Tamás, hogy már régen a bakancslistájának tervei között szerepelt az öttusázók által jól ismert „Balczó-kör” felfedezése, amely rendkívüli megerőltetéssel jár. A legenda ugyanis nemcsak a fővárosban, hanem a mátraházi edzőtábor környékén is – innen két kilométerre található Kékestető – kialakította a maga edzőtávját.

Kaufer Tamás térképpel a kezében nyomozza az útvonalat F.: Kaufer

– A budapesti futóköröket jól ismerik a futók, ezekről komoly térképek vannak, ám engem jobban érdekeltek a mátraházi körök. Két körről beszélünk, egy két, és egy tíz kilométeres távról, de ezekről többféle alternatíva is elhangzott futóberkeken belül. Balczó András a hetvenes években futott itt, természetesen megkérdeztem őt is. Erre azt felelte: „Én mindenfelé futottam! Óriási megtiszteltetés, hogy köröket neveztek el rólam.” Kaufer fellelt régi térképeket, valamint beszélt az edzőtáborral is.

– A „kis kört” meg is találtam, ellenben a „nagy kör” továbbra nyomozásom alatt van, mivel eléggé ellentmondó információkat kaptam az útvonallal kapcsolatban. A „kis kör” – amely a tábor előtti parkolóból indul – egyik fele, az odaút tökéletesen járható, visszafelé megtaláltam az ösvényt, amely egy nehezen járható, gazzal benőtt csalánosba vezetett. Az útnak még vannak maradványai, de ezt végig tudtam járni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában