Tanulságos vereség után

2021.01.03. 07:37

Székesfehérváron nyert a Szedeák

A férfi kosárlabda bajnokság 8. fordulójából elhalasztott mérkőzésen az Alba Fehérvár hazai veretlensége megőrzésére hajtott a Naturtex SZTE-Szedeák ellen. Az élmezőnybe tartozó vendégek azonban az első húsz percet meghajtották, és előnyük kitartott a végéig.

Káldor András

A két csapat tesztjelleggel a Tisza-partján idén már megmérkőzött egymással, akkor egy ponttal, 83-82-re nyert az Alba, ennek, valamint a Szeged eddigi eredményeinek ismeretében nehéz negyven perc állt a kék-fehérek előtt.

Hatalmas ováció fogadta a kispadról a tavaly még Fehérváron pattogtató Darrin Govens sikeres hárompontosát kezdésként, majd ugyanő egy közeli ziccert hibázott el. Mindenesetre Lukács Norbert triplája jókor jött 2-7-nél, majd Vojvoda Dávid próbálta közelebb hozni csapatát. Ám mindig volt szegedi válasz, jelesül Zachary Brown engedett el egy hármast, jól. Pillanatok alatt 17-9-es előnyt kovácsoltak a vendégek, ráadásul az Albások pontatlanok is voltak, így nem lehetett azon csodálkozni, hogy futniuk kellett az eredmény után. Govenssel továbbra sem bírtak, kintről dobálta a kosarakat, és a negyed hajrájához kanyarodva már 12 ponttal vezetett csapata (13-25). Aztán James Dickey előbb beszórt egy hármast, ezt követően pedig kiosztott egy sapkát – szóval nagyon ment a szekér ekkor a látogatóknak.

A folytatásban próbált faragni hátrányán az Alba, de a kilenc-tízpontos távolságot őrizte az SZTE-Szedeák, főként Djordje Dzseletovics és Govens, valamint Brown jóvoltából. Ennek oka legfőképpen a puha védekezés volt, szabadon dobhattak, és törhettek be a palánk alá a kék mezesek. Nem véletlen, hogy a három említett szegedi a félidőre összesen 47 pontot rámolt be. Dzseletovics hármasa után a 17. percben már 17 pont volt a különbség (32-49), sőt először a találkozó során ez húszra nőtt Brown duplájával (34-54).

A nagyszünet a lehető legjobbkor jött, nagy kérdés volt, hogy innen fel tudnak-e állni a házigazdák? Kis túlzással a Szeged ott folytatta, ahol abbahagyta, bár agresszívabb lett az Alba védekezése, és Dzseletovics is összeszedte a harmadik faultját. Az azonban aggasztó volt, hogy a Körmend ellen remekelő Ron Currynek nagyon nem ment, pontot sem dobott egészen a 34. percig. Azért a vendégek is fáradni látszottak a harmadik negyed közepe táján, már nem jöttek be úgy a dobásaik, mint korábban. Más kérdés, hogy ezt annyira használták ki a fehérváriak, hogy egy percre húszon belülre kerültek, igaz az extrát nyújtó Govens hármasa mindezt átadta a múltnak (45-64). Éktelen rohanásban voltak a csapatok, és ez sem hajtotta az Alba malmára a vizet.

A záró negyed elején némileg csökkent a szegedi nyomás, de a különbség már túlságosan tetemes volt ahhoz, hogy ezt ledolgozzák a Forray-tanítványok, bár Ahmad és Vojvoda mindent megtett ezért, hajtottak, de kevesen követték őket.

Vojvoda bosszúsan érkezett a meccset követő sajtótájékoztatóra.

– Mi is keressük a választ arra, hogy mi történt az első félidőben, de már mérkőzések óta langyosan kezdünk, nem futunk, nem küzdünk és 50 pontot kapunk az első húsz percben. Szégyelljük magunkat, ahogy játszottunk, főleg hazai pályán nem lehet egy meccset elkezdeni, illetve így játszani. A második félidőben megpróbáltunk mindent, de csoda lett volna, ha megnyerjük az összecsapást. Visszajöttünk ugyan, de egész meccsen nem volt esélyünk erre.

Jegyzőkönyv

Alba Fehérvár-Naturtex SZTE-Szedeák 78-87 (21-31, 13-26, 17-11, 27-19)

Székesfehérvár, zárt kapuk mögött

Vezette: Földházi, Cziffra, Minár

Alba Fehérvár: Vojvoda 18/9, Curry 12/6, Lukács N. 6/6, Davis 5/3, Ahmad 22. Csere: Omenaka 4, Turner 11, Takács Martin, Awogbemi.

Vezetőedző: Forray Gábor

Naturtex SZTE-Szedeák: Kerpel-Fronius G. 2, Govens 28/9, Brown 14/12, Dzseletovics 23/6, Dickey 16. Csere: Keller I., Kerpel-Fronius B. 4.

Vezetőedző: Szrecsko Szekulovics

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában