Szoros meccsen kikaptak

2021.02.28. 07:39

A debreceni kosarasok a végjátékban magabiztosabbak voltak

December elején végig vezetve, hatalmas csatában győztek a fehérváriak, akik ezúttal is diadalra készültek. Nem jött össze, a DEAC 102-75-re nyert a Gáz utcában.

Horog László

Az Alba Fehérvár decemebrben nyert Debrecenben, ezúttal nagy csatában kikaptak hazai pályán Fotó: Horog László/Fejér Megyei Hírlap

A center, Csorvási Milán nem állhatott a szakmai stáb rendelkezésére, ugyanis a rendkívül peches magasember a válogatott meccsek miatti szünetben az egyik tréningen sérülést szenvedett, a labdáért zajló harc közben ütést kapott, a gégéje bevérzett, kórházban töltött három napot. Kiengedték, otthonában lábadozik, de edzésről és a meccsről egyelőre szó nem lehet. Ott volt viszont a parketten az új irányító, a Frank Turner helyére szerződtetett John Gillon, aki kezdőként kapott bizalmat a hajdúságiak ellen. Futballnyelven szólva amolyan hatpontos derbi volt, ugyanis tabellaszomszédok találkoztak, a 3. helyezett fogadta a közvetlenül mögötte tanyázót, a házigazdák 14 győzelemmel és 7 vereséggel rendelkeztek, a vendégek eggyel több bajnokit vívtak, eggyel többször vesztettek. A formájukra nem lehetett panasz, utolsó hat meccsüket megnyerték, erre készültek az Alba Regia Sportcsarnokban is.

Az első percek a vendégekről szóltak, a válogatott center, Tóth Ádám két duplával jelentkezett, majd Somogyi Ádám is betalált közelről, a debreceniek gyorsan el is léptek hat ponttal (0-6), úgy tűnt, mintha a házigazdák az öltözőben maradtak volna. Aztán gyorsan rendezték a sorokat, a múlt héten még a válogatott tagjaként, a kijevi buborékban jeleskedő Vojvoda Dávid betalált, majd Stacy Davis is megkezdte a pontok gyűjtögetését. Felváltva estek a pontok, egyik fél sem tudott ellépni, nem szusszanhattak a felek, a DEAC-ban Tóth továbbra is pazar formában kosárlabdázott, nem tudott hibázni, a fehérváriaknál Gillon is feliratkozott a pontlistára, továbbá a klub másik válogatottja, a 19 éves bedobó, Lukács Norbert berámolt hirtelenjében négy pontot, valamint védő lepattanót is szerzett a saját palánkja alatt. a túloldalon a szerb klasszis Djordje Drenovac kapta el a ritmust, az első negyed végén a vendégek szűken vezettek, 25-27 állt az eredményjelzőn. A második tíz perc során domináltunk, Davis nem hibázott, valamint Curry is egyre inkább belelendült, a túloldalon Molnár Márton ügyeskedett a palánk alatt. A Fehérvár ellépett 5-6 ponttal, amit őrzött is, félidőben 54-50 villogott a táblán, ami meg is felelt a játék képének.

Nagyszünet után a vendégek kapták el a ritmust, Tóth Ádámon továbbra sem tudták tartani, Moody is hozta megbízható formáját, továbbá Drenovac is rendre beköszönt a triplavonalon túlról. Felváltva vezettek a gárdák, megnyugtató előnyre szert tenni egyik fél sem tudott szert tenni, a cívisvárosiaknál a 2012-13-as idény fehérvári közönség kedvence, Ronald Moore, valamint Hines is elkapta a fonalat, az Albában Zaid Hearst lendült bele, valamint Davis sikeres megmozdulásaira is lehetett számítani. Három negyed után 82-78-ra vezetett a hazai alakulat, a végjátékhoz kozeledve fej-fej mellett haladtak az együttesek. Tóth Ádám remekelt, öt perccel a dudaszó előtt 88-88 virított az eredményjelzőn, a fehérváriak elnagyoltan fejezték be be utolsó akcióikat, a vendégek magabiztosabbak voltak, visszavágtak az év végi vereségért, 95-102.

Az Alba Fehérvár decemebrben nyert Debrecenben, ezúttal nagy csatában kikaptak hazai pályán Fotó: Horog László/Fejér Megyei Hírlap

Forray Gábor, az Alba vezetőedzője: – Közönségszórakoztató, kimondottan jó mérkőzés volt, apróságokon múlott. Sajnos a teljes kerettel csak három napot edzettünk, ami meglátszott a játékunkon, a kritikus pillanatokban az újak nem igazán tudták azokat a sémákat, melyeket alkalmazni kell. Volt esélyünk a győzelemre, ám a végjátékban a Debrecen jobban koncentrált, eladtunk néhány buta labdát, ez okozta a vereséget.

Kovács Adrián, a DEAC vezetőedzője: – Nehéz meccsre készültünk, az is lett. Nem tudtuk megvalósítani, hogy kevés ponton tartjuk az Albát, de csapatként játszva, közel harminc assziszttal jelentkeztünk, ráadásul a végén mindenki odatette magát, kiválóan védekeztünk.

JEGYZŐKÖNYV

Alba Fehérvár-DEAC 95-102 (25-27, 29-23, 28-28, 13-24)

NB I-es bajnokság, 25. forduló, Székesfehérvár, Alba Regia Sportcsarnok, zártkapus, vezette: Benczur T., Ádám J., dr. Mészáros B.

Alba Fehérvár: Gillon 12, Curry 10/6, Vojvoda 7/3, Davis 18/9, Omenaka -, csere: Hearst 20/12, Lukács 9, Balsay 3/3, Markovic 7, Ahmad 9. Vezetőedző: Forray Gábor

DEAC: Moore 10/6, Somogyi 4, Polyák -, Hines 10/3, Tóth 24/3, csere: Molnár D. -, Moody 13/3, Guyton 5/3, Drenovac 22/12, Molnár M. 14. Vezetőedző: Kovács Adrián

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában