Hét hónap a felkészülésre

2021.08.15. 21:54

A rekkenő hőség megnehezítette a tájfutók életét

A megyeszékhelyen, valamint Csala és Csákvár térségében bonyolították le a szenior-tájfutóvilágbajnokságot, 1500 résztvevővel.

Horog László

Balról Lengyel Ádám, a szervezőbizottság elnöke, Schneider Béla és Bujdosó István technikai igazgató

Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

A koronázóváros belvárosában az esti órákban egy héten át a korábban megszokottnál nagyobb volt a zsivaj, olyan nyelveken is zajlott diskurzus, amelyekkel korábban aligha szembesülhettek a fehérváriak. Összesen 37 országból érkeztek versenyzők Fejérbe, a viadal szervezőbizottságának elnökhelyettese, a logisztikáért felelős sportvezető – amúgy a megyei futballszövetség igazgatója, korábbi tájfutó –, Schneider Béla elégedetten értékelte a pénteken záruló eseményt.

– 2020-ban Szlovákia, egészen pontosan Kassa és térsége bonyolította volna le a szenior-vb-t. A pandémia miatt a nemzetközi szövetség, az IOF azonban törölte a versenyt a naptárból, az idei évre vonatkozóan Japán nyerte el a rendezés jogát. Az olimpia egy évvel történő elhalasztása miatt múlt év második felében a szigetország lemondta a rendezést. Az IOF új pályázatot írt ki, három ország jelentkezett. Magyarország kandidálását tartották a legjobbnak, múlt év novemberében megbízták hazánkat a rendezéssel – mondja Schneider Béla. – Normál esetben egy ilyen nagyszabású esemény megrendezésére két év áll rendelkezésre, nekünk hét hónapunk volt a szervezésre.

Egy tájfutó-világesemény kapcsán fontos szempont, hogy olyan helyszín legyen, amely technikás terep, ugyanakkor hosszabb ideje nem került sor ott versenyre. Továbbá döntő, hogy a sok versenyző elszállásolása egy kis sugarú körön belül, megfelelő körülmények között megoldott legyen. Ezeknek a feltételeknek Fejér megye, Székesfehérvár, a Vértes és a Velencei-hegység nagyon megfelelt.

– A szenior-világbajnokságot minden évben megrendezik, a pandémia előtt 30004000 sportoló résztvevővel bonyolították le a viadalokat. Az utóbbi időben abban a formában rendezik a vb-t, ahogy nálunk is lezajlott, sprint számmal kezdődik, ami városi, parkos környezetet jelent, rövid pályákkal, majd az erdei versenyek következnek. Előbb egy selejtezővel, ahol kvalifikálják magukat az A vagy B, nagy létszámnál a C döntőbe. A selejtezők eredménye alapján az indulók a középtávú, illetve hosszú távú versenyen vesznek részt, döntik el a végső helyezéseket.

Balról Lengyel Ádám, a szervezőbizottság elnöke, Schneider Béla és Bujdosó István technikai igazgató
Fotó: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

A mostani helyszínek kiválóan vizsgáztak, a rövid távú versenyen Székesfehérvár remek házigazda volt.

– A hazai sportolókat is meglepte a város zegzugossága, külön élmény volt, hogy udvarokba is bemehettek, ott is sikerült ellenőrző pontokat létesíteni. Ezért külön köszönet minden lakosnak, vállalkozónak, intézménynek, az egyháznak és a város vezetésének, mindenben segítettek bennünket.

A vb-re Skandináviából érkeztek a legtöbben, a mezőny harmadát ők jelentették. Magyarországról 350 sportoló nevezett, a legfiatalabb korosztály a 35 év felettieké volt. Ezt követően ötéves bontásban változtak a korosztályok, a férfiaknál és a nőknél 13 kategóriában versenyeztek.

– A vb legidősebb, 95 éves svájci versenyzője úgy hagyta el Magyarországot, hogy előzőleg a Velencei-tó környékén elkezdett ingatlanokat nézni, ugyanis tervei szerint ide költözik. A verseny megszervezésére viszonylag rövid idő állt rendelkezésre, több helyszínen módosítás történt az eredeti elképzeléshez képest. A legtöbb településen pozitívan álltak hozzá az eseményhez, a szinte megoldhatatlan helyzetekre is találtunk megoldást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában