A legkomolyabb viadal

2023.03.13. 17:00

Hétfőn megkezdődött a nagyüzem a Kiskút Tenisz Klubban (videó)

Hétfőtől vasárnap kora délutánig pattog a labda a fedett teniszcentrumban, az ATP Challenger férfi tornán, amelynek összdíjazása 50 ezer dollár.

Horog László

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A salakon már zajlottak az eseménye, a világranglistán 179. helyen tanyázó Piros Zsombor püfölte a labdát, 1-1-re állt a belga Coppejans ellen (279.), amikor megkezdődött az esemény sajtótájékoztatója a Kiskút úti teniszcentrumban. Az eseményen elhangzott, a férfi mezőnyben érdekelt sportolók kapcsán kijelenthető, ilyen rangos tenisz eseményt még nem rendeztek a koronázóvárosban, a győztes kétmillió forinttal gazdagodik.  

Marosi Kata versenyigazgató elmondta, ebben a kategóriában kimondottan erős a mezőny, amiben szerepet játszik, hogy ezen időszakban kevés verseny, a szabadtéri különösen, a jó idő beköszöntével emelkedik a viadalok száma.

- Voltam már versenyigazgató korábban, Viszló Csaba felkérése, nemzetközi női, profi eseményen dolgoztunk a kollégáimmal, a hölgyek viadalához képest most jelentős a különbség. Nagyobbak az elvárások, több dolognak kell megfelelni, nagy könnyebbség, hogy gyakorlott, szuper csapat áll mellettem. Sok apróságot kellett megoldanunk, például a szállás tekintetében, akadnak azonnal megoldandó feladatok. De úgy érzem, minden a helyére került a torna kezdetére.

Fotós: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Sávolt Attila, a MTSZ szakmai igazgatója hozzátette, az 50 ezer dollár jelenlegi árfolyamon 36 ezer euro, ennyit osztanak a résztvevők között, a nyertes közel ötezret, azaz kétmillió forintot vihet haza.

- Azért vállaltuk a torna rendezését, hogy minél több hazai sportoló bizonyíthasson, a cél természetesen az, hogy minél jobb eredmények szülessenek. A honi menők közül Valkusz Máté, Piros Zsombor, Marozsán Fábián is salakra lép Fehérváron, mindegyik esélyes a győzelemre, az álmunk az, hogy a dobogó három fokát ők foglalják el. A helyi teniszklub már többször bizonyított, biztosra veszem, hogy ezúttal is zökkenőmentesen oldják meg a feladatot. A viadal erejére jellemző, hogy 250 teniszező jelezte indulási szándékát - az ATP-ranglistán a legjobb 150-ben érdekelt sportoló ide nem nevezhet -, a létszám limitált, több kérelmet el kellett utasítanunk. Ez a terep leginkább a 150-200 közötti ranglista helyen tanyázóknak kedvez. Jó szereplés esetén jócskán feljebb kapaszkodhat egy-egy teniszező. A közönség számára élvezetesek a meccsek, ezen kategóriában az utóbbi években komoly emelkedés volt a színvonalban, nem rosszabb a minőség – főként a végjátékban , mint egy nagyobb ATP-viadalon.  

Piros Zsombor
Fotós: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Viszló Csaba házigazda, Kiskút Tenisz Klub elnöke hozzátette, a torna újabb mérföldkő a klub és a fehérvári tenisz életében. „Amikor a klubot évekkel ezelőtt alapítottuk, az volt az elképzelésünk, hogy az esztendők múltával egyre komolyabb versenyeknek adjunk otthon. Elégedett vagyok, úgy gondolom, így gondolkodnak a versenyzők és kilátogató nézők is.  Nem könnyű az ATP előírásainak megfelelni. A későbbiekben egyre komolyabb viadalokat szeretnénk lebonyolítani, még inkább feltenni a várost a nemzetközi tenisz térképére.”

A főtáblán 32 sportoló kezdte meg szereplését, néhányan a selejtezőből kerültek fel, illetve a hazai szövetség is biztosított néhány szabadkártyát. A belépés végig ingyenes.

Sütő Csilla szövetség székesfehérvári kötődésű – a fél életét itt töltötte - főtitkára közölte, nagy öröm, hogy a megyeszékhely népszerű klubja a házigazda. „A torna fontos, ugyanis az indulók jó szereplés esetén pontokat szerezhetnek, előreléphetnek a világranglistán. Nagyon remélem, a folytatásban egyre nagyobb események házigazdája lesz az impozáns teniszcentrum, folyamatosan pattog a labda a vörös salakon. A finálé vasárnap délelőtt 11-kor kezdődik, reményeink szerint magyar főszereplőkkel.” 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában