Jassó Zalán és Gyarmati Lili jutott szóhoz a viadalon

2023.08.01. 16:28

Fehérvári érmesek az ifjúsági öttusa világbajnokságon, Isztambulban

A török világvárosban, Isztambulban rendezték az ifi öttusázók világbajnokságát. Jassó Zalán és Gyarmati Lili három éremmel tért haza.

Horog László

Két magyar fiú a dobogón, az újpesti Tamás Botond (balra) ezüstérmes, a fehérvári Jassó Zalán (jobbra) harmadik helyen végzett Isztambulban

Fotó: UIPM

A hétvégén zárult az U19-es, ifi világbajnokság a modern pentatlonistáknál, a Volán Fehérvárt ketten képviselték, mindketten dobogóra léptek. Jassó Zalán kétszer is, egyéniben és csapatban lett bronzérmes, Gyarmati Lili a magyar hármas tagjaként ezüstöt kapott a nyakába, egyéniben pedig a 11. helyen zárta a seregszemlét.  

Jassó egyéniben szerzett bronzérme felülmúlta az előzetes várakozásokat, a csapat tekintetében a dobogó volt az előre kitűzött egyértelmű cél, a triónak a koronázóvárosi sportoló mellett Tamás Botond (UTE) és Marshall Attila (Lőrinc 2000) volt tagja. A francia válogatott bizonyult a legerősebbnek, mögöttük a második helyet Egyiptom szerezte meg.

- Ez volt a negyedik, igazán rangos nemzetközi versenyem – mondja Jassó Zalán. – Két évvel ezelőtt, 2021-ben, még U17-es korosztályban a portugáliai Európa-bajnokságon egyéniben 12., csapatban pedig második lettem. Ugyanabban az évben az egyiptomi világbajnokságon egyéniben 10., csapatban pedig harmadik helyen zártunk. Idén júniusban, Litvániában rendezték az ifi Eb-t, ahol a lövészet rosszul sikerült, így 13. lettem, és csapattal megszokottnak tekinthető a 3. helyet szereztük meg. Az idei kvalifikáció során stabilan a második, illetve a harmadik helyen zártam a hazai viadalokon, így sikerült kivívnom a válogatottságot.

Jassó Zalán jól teljesített az akadálypályán is, az OCR-ben, az ifjúsági világbajnokságon
Fotó: UIPM

A hétvégén zárult világbajnokságon a vívásban sikerült előnyt szereznie a komolyabb ellenfeleivel szemben, 25 győzelemmel és 10 vereséggel zárt, amivel a 3. legjobb eredményt érte el a páston. Ez megadta a jó alapot a folytatáshoz.

- A kombinált számot a 4. helyen vártam, így már egyértelműen a dobogót láttam a szemeim előtt. Az utolsó 600 métert az egyik egyiptomival kezdtem meg, ahol nagy csatában, a hajrában sikerült magam mögé utasítani. Az idei évre már nincs több verseny a naptárban, az augusztust pihenéssel és regenerációval fogom tölteni. A jövő évben pedig már junior, azaz az U22-es korosztályban leszek első éves versenyző, a fő cél természetesen az, hogy bekerüljek a válogatott keretbe, ott legyek a világversenyeken.

Isztambulban, a lányok küzdelmei során Gyarmati Lili (Volán Fehérvár) mellett a magyar csapatban Zemán Zóra (BHSE) és Bauer Blanka (UTE) jutott szerephez, a második helyen végeztek az egyiptomiak mögött. Nagy csatában, mindössze 10 ponttal előzték meg a dobogó harmadik fokára lépő, lelkes franciákat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában