Dévay Márk idei legjobb eredményét produkálta

2023.09.11. 16:02

Karlovy Vary immár az ezüstös város

Kiváló versenyzéssel végzett a második helyen a csehországi világkupa-futamon Dévay Márk, a fehérvári Trion Triatlon SE versenyzője.

Ferencz Balázs

Dévay Márk kiválóan úszott, jól kerékpározott és futott

Forrás: triathlon.org

Fotó: Ben Lumley

Karlovy Vary festői városka Csehországban, de a fehérvári triatlonista, Dévay Márk nem a kellemes hangulata, a cseh sör illata, esetleg a sült csülök miatt szereti. Hanem mert fekszik neki az ottani triatlon-pálya. Tavaly hetedik volt, most azonban még előrébb lépett, s ezüstérmet szerzett a triatlon világkupa soros állomásán. A Trion Triatlon SE versenyzője 1:53:07 óra alatt teljesítette az 1500 méter úszásból, 40,8 kilométer kerékpározásból, majd zárásként 10 km futásból álló olimpiai távot.

A viadalt az amerikai Morgan Pearson (1:51:55 óra) nyerte, a német Jonas Schomburg (1:53:10 óra) lett a harmadik - nagy csatában maradt alul Dévay Márkkal szemben. Az öccs, Dévay Zsombor 1:56:40 órás idővel a 22. helyen végzett, míg Faldum Gábornak nem sikerült célba érnie, ahogyan 17 riválisának sem az 58 fős mezőnyben.

2023 World Triathlon World Cup Race, Karlovy Vary. Czech Republic
Csodás helyen versenyeztek
Fotó: Ben Lumley / Forrás: triathlon.org


– Háromszor versenyeztem már itt, ismerem és szeretem is ezt a pályát.  Kihívásokkal teli a bringa és a futás, mert sokat kell mászni benne, ugyanakkor technikás is – mesélte a verseny után Dévay Márk. – A verseny előtt beszélgettünk néhány erős kerékpáros versenyzővel, hogy ha akarunk, meg tudunk szökni a mezőnytől. Sikerült is, több, mint két percet adtunk az üldöző csoportnak. Azután már csak köztünk, a szökevények között dőlt el az érmek sorsa. Jól éreztem magam, mikor kimentem futni. Előre álltam, elkezdtem tempózni, egyedül csak Schomburg tudott velem jönni, a végén pedig sikerült őt is lehajráznom. Kitartott az erőm. Voltak szakaszok, melyek nem estek annyira jól, volt, hogy kifejezetten élveztem, 1 óra 50 perc alatt sokminden végigmegy az emberen fizikálisan és mentálisan is. Nagyon örülök a második helynek. Nagyjából elégedett vagyok, de voltak olyan szakaszok, amikor nem használtuk ki száz százalékosan a pálya adta lehetőségeket. Így is volt előnyünk rengeteg, de én szeretem kihozni a maximumot a pályából. A tótól emelkedőn jutunk a városba, ahol hét kört kell bringázni, amely tartalmaz egy húsz százalékos emelkedőt is. Amit kettő kisebb követ. A 40 kilométer alatt több, mint 500 méter szintet kell leküzdeni. Ezen a bringás pályán mindenkinek dolgozni kell.

Az úszás 1500 méteréről Márk már nem is igazán beszél, annyira egyértelmű, hogy a mezőny élén száll ki a vízből. 
Szeptember végén az utolsó világbajnoki futamon, Spanyolországban áll rajthoz legközelebb a fehérvári sportoló. Azt követően a világkupák közül válogat, melyiken indul el. 

Dévay Márk szeretné, ha pontátlagban hasonlóan eredményes szezont zárjon, mint tavaly, ugyanakkor továbbra is fontos cél számára, hogy versenyben legyen az olimpiai részvételért. A 2024-es ötkarikás játékokra jó eséllyel pályázik a triatlonista, hiszen a legfrissebb olimpiai kvalifikációs ranglista 21. helyén áll. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában