Az első siker

2023.10.31. 11:22

30 éve ünnepelhette első Magyar Kupa aranyérmét a fehérvári jégkorong (videó)

1993. október 30-án az Alba Volán SC jégkorongozói történelmet írtak, hiszen a fehérvári jégcsarnokban 5-4-re megverték a Ferencvárost a Magyar Kupa döntőjében.

Beke Zsombor

Forrás: FMH Archív

Különleges találkozó volt több szempontból is, hiszen nem csak a hazai kupa fináléját rendezték, hanem a fedett, fehérvári jégcsarnok avatóünnepsége is volt egyben. E jeles eseményt sikerült méltó módon megünnepelni, egy végletekig kiélezett mérkőzést játszott a két csapat, az aranyérem végül a fehérváriak nyakába landolt. 

30 évvel ezelőtt, a Fejér Megyei Hírlap így számolt be a döntőről:

„Alba Volán – Ferencváros- Whirpool 5-4 (1 -0,2-2,2-2).

 Alba Volán: Fekete — Vaszjunyin (2), Tyimofejev, Amelin (1), Lukács, Sofron Á. (2), Bedő, Horváth, Palkovics, Ocskay, Zalavári, Énekes, Balajthy, Pesti, Kóger, Rajz, Sofron A., Bartalis, Csibi, Hegyi, Endrődi. Edző: Borisz Puskarjov.

FTC: Juhász: Fjodorov (1), Molnár D., Tyeplakov (1), Andrejev (1), Kiss, Paraizs, Horváth, Pindák, Dobos (1), Terjék, Bognár, Szajlai, Hudák, Orbán, Kaltenecker, Molnár J., Sándor, Miletics, Jámbor. Edző: Farkas András.

A gólok története: A 9. percben Amelin húzott el a jobb oldalon, átadását az immár magyar állampolgár Sofron Árpád ütötte hálóba, 1-0. A második harmad elején Pindák lőtt kapura, Fekete elsőre még védett, az érkező Dobossal szemben azonban már tehetetlen volt, 1-1. Percekkel később egy emberelőnyt használt ki Vaszjunyin, amikor Tyimofejev átadását lőtte Juhász mögé, 2-1. A válasz sem sokáig késett: Tyeplakov közelről egyenlített, Fekete nem tehetett semmit, 2-2. Sofron a harmad végeredményét remek egyéni teljesítménnyel 3-2-re módosította. Az utolsó játékrészben Sofron és Amelin játszott „orosz iskolát” Juhász kapuja előtt, majd Amelin megadta a kegyelemdöfést, 4-2. Tyeplakov átadásával Fjodorov szépített, 4-3. Majd ismét Sofron a főszereplő, a korongot mégis Vaszjunyin pofozza hálóba, 5-3. Andrejev játszott a házigazdák idegeivel, távoli lövésének eredményeképp: 5-4. Ezután pedig: bunyó, kiállítások, zűrzavar... Évekig egyeduralkodó volt a honi jégkorong trónján a Ferencváros együttese. Mérkőzésein jobbára csak az volt a tét, hogy milyen arányban verik ellenfeleiket, a szurkolók pedig nyugodtan ihattak előre „a medve bőrére”, ünneplésüket csak a rendőrök zavarták néha. Nos, úgy látszik, fel kell, hogy ébredjen a Fradi, a régi szép idők — elmúltak. Sokan védték őket a döntő után, mondván, hogy elfáradtak a legények a harmadik mérkőzésre, míg a Volán egy erőpróbát a Miskolc visszalépése miatt kihagyott. Ez szép igazság lenne, ha nem lépte volna meg az első (!) kupaselejtező mérkőzésén a zöld-fehérek tolláit a Kereső- féle Dunaferr – emlékezzünk, 6-6 után csak büntetőkkel jutott tovább a Fradi. Már akkor is elfáradtak?Érthetetlen amatőr húzás volt tőlük a döntő végén verekedni— saját idejüket húzták, saját magukat gyengítették. Hudáknak gyorsabb a keze az eszénél.) Az Alba Volán – Fekete és Sofron vezényletével – teljesen megérdemelten nyert, új fejezetet nyitva ezzel a honi jégkorong történetében. Az erősítések beváltak, Borisz Puskarjov „rendszere” meggyőző. A statiszták főszereplőkké lettek.”

E jeles alkalomból a fehérvári klub elérhetővé tette a mérkőzés teljes felvételét: 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában