Hétvége

2009.06.06. 02:26

Pelenkás szépségverseny

Mi magyarok, furcsa viszonyt ápolunk a szépségversenyekkel. Biztos bunda volt... Én nem így szerveztem volna... Vak a zsűri... S ha az ember a zsűriben is benne van, meg írni is szeretne a versenyről, akkor legalábbis meghasonlik.

Kocsis Noémi

Mert ilyenkor belülről látja, amit egyszerű mezei nézőként szuperszabadon tudna ócsárolni.

A gyermekek szépségversenyeinek világa más azért, hiszen ártatlan pofijú, kedves emberkékről beszélünk. Ám mégsem mentes az indulatoktól. Hogy az én gyerekem nem tetszik a zsűrinek? Hát mi alapján döntenek ezek?

Valóban: hogyan hasonlítsunk össze egy almát egy körtével, egy szőke loknis hajú apróságot egy huncut szemű, plezúros térdű barna legénykével, akinek láthatóan a szeme sem áll jól. Ilyesféleségeken töprengtem a zsűriben ülve néhány hete a Kenguru Gold áruházban, ahol a BridgetB. modellügynökség munkatársai szerveztek gyermekszépségversenyt.

Hat éven aluliaknak.

A rögtönzött nézőtér méhkashoz hasonlít, kicsikre és még kisebbekre húzgálnak szüleik selyemruhát vagy bársonynadrágot. Az első felvonulás a zsűri előtt ugyanis ünnepi öltözetben történik. És jönnek a három- meg ötévesek. A bátrabbja mosolyog. Van, aki már most sírdogál, míg anyukája kissé idegesen biztatja lentről. Egy alig héthónapos kislány a mama karjából szemlélődik, neki még élvezet látni a sok élénken mosolygó, gügyögő felnőttet. Apró lábak szelik át a színpadot, az egyik aspiráns énekelni is óhajt. Lelkesen rázendít: Álruhás királylány az én anyukám... Anyukája kedves arcú teremtés, a színpad szélén madonnásan könnyezik.

A helyiségben meleg van, s ahogy telik az idő, egyre jobban megmutatkozik: két-háromévesen nehéz ezt elviselni. A köztes divatbemutató alatt villámgyors átöltözés. A báli jellegű ruhácskákat az anyák a széktámlákra hajítják, jöhetnek az utcai öltözékek. Egy gyermek már nem is megy, inkább felkúszik a színpadra, de van, aki mostanra pörgött fel. Egy kisfiút felvonszol az édesanyja, látszik, igen csalódott a gyerek teljesítménye miatt. És hol van a hatos számú versenyző? - találgatja a műsorvezetésre felkért Pintácsi Viki. Jön a hír, a hatos számú versenyző édesen alszik a babakocsijába ájulva. Akit nem engedtek elaludni, az is egy-egy felnőttvállon kókad.

Az eredmény csak sokára születik meg - felnőtt, gyerek türelmetlen. A nyertesek mosolyognak (az első külföldi utazást kapott), aztán a tömeg gyorsan szétoszlik. Versenyzőket gyömöszölnek be középkategóriás, metálfényű autócsodák gyereküléseibe.

Mint zsűritag, én is hamar elpárolgok onnét. Ugyanis otthon két szép gyerek vár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!