Hétvége

2009.12.24. 06:14

Máriát fülön fogta az Isten

FMH - Huffman Mária nyolcvankét éves, de ma is ő gondozza az érdi apátság kertjét: a veteményest mankóit eldobva gyomlálja. Fiatal lányként nem apácának készült, hat gyermeket szeretett volna. Tréfásan azt mondja, őt az Úristen a szeretetével kényszeríti a szerzeteséletre.

Pál Szabina

- Miért dönt úgy egy fiatal lány, hogy apáca lesz, és a világtól elzárva éli életét?

- Nem készültem szerzetesnek, tizennyolc évesen elhatároztam, hogy hat gyermekem lesz. De az Úristen fülön fogott. Volt egy fiú, akit az aratási munkáknál ismertem meg: a búcsúi nagymisén végig azon gondolkodtam, megengedjem-e neki, hogy megcsókoljon. Közben elkezdődött a szentmise, de én észre se vettem. Aztán eldöntöttem, hogy megengedem. Abban a pillanatban éppen azt mondta az atya a prédikációban: "A Szűzanya születésnapja van ma, köszöntsük mint gyermekei, és vigyünk neki ajándékot szívünkben." Bennem akkor hirtelen kigyúlt valami világosság, hogy a Szűzanya azt kéri, adjam oda neki, amit most elhatároztam, ezt a csókot. Odaadtam. Este a bálon a fiú hazakísért, elmondtam, hogy mi történt a templomban. Meghatódott, kicsit zavarba jött, és talán ennek palástolására azt mondta, egy nagy lány hogy lehet ilyen gyerekes? Később éreztem, hogy ennél is többet kíván tőlem az Úristen, de hogy mit, azt nem tudtam elképzelni.

- Miként derült ki végül? Mi adta meg a végső lökést?

- Az egyik hittanórán 1949-ben az atya a szerzetesek életéről beszélt, akkor ismertem fel, hogy ez az én életem értelme, hogy ilyen odaadott legyek. Először kinevettem magam, hogy pont én leszek apáca! Hiszen mennyire szeretek táncolni, és gyermeket is akarok. Nem illett elképzeléseimbe a megvilágosodás. Péter atya, akihez gyónni jártam, azt mondta, legyek nyugodt, ha Istentől van, úgysem tudok ellenállni, ha pedig nem, magától elmúlik. Nem múlt el. Éreztem, szorul a hurok. Édesapám halálos ágyánál azt olvastam, hogy ha az ő szavát meghalljátok, meg ne keményítsétek a szíveteket! Elkezdett zakatolni bennem, hogy éppen ezt teszem. Nagypénteken elmentem Szentsírt látogatni, ott elborított Isten szeretete az emberrel szemben, ami őt idáig vitte. Döntöttem.

- Miért éppen a ciszterci rendet választotta?

- 1951-ben Tatabányán kisegítő voltam a plébánián, majd elvégeztem a Ward-Hitoktatónő Képzőt. Ekkor feljöttem Budapestre, felvettek a szövőgyárba, három műszakban dolgoztam. Ott megismertem egy rokonszenves kislányt  ő most a Regina Mundiban az apátnő. Beszélgetés közben kiderült, hogy ő csak akkor jött fel Pestre. Úgy gondoltam, majd a szárnyaim alá veszem, de éppen fordítva történt. Kiderült, hogy ő a ciszterciek elöljárója. És így lettem én is ciszterci apáca.

- Máriának keresztelték, aztán itt új nevet kapott. Miért éppen Emília soror lett?

- Kiskoromban voltam Marika, Micike, Mária. Szerzetesnevem Emília lett, állítólag az a jelentése, hogy kedves személyiség. Alapítónk Emil atya volt. Tőle kaptam a nevemet azzal a kikötéssel, hogy ha szégyent hozok rá, lenyúzza rólam.
 
- A világ odakint most vásárlási lázban ég. Hogy telik az adventi időszak az apátságban?

- Az advent itt csendesebb. Már csak amiatt is, mert a kinti munkáknak a kolostor körül már vége. Minden napunkat, óránkat átszövi a várakozás. A csodálatos gregorián énekek és szövegek mind egy felé mutatnak: hogy jön, jön, jön... Készülünk.
 
- Milyen a szenteste az érdi kolostorban?

- A szenteste az adventi koszorú négy gyertyájának világánál, sötétben, a Rorate (Harmatozzatok) éneklésével kezdődik. Utána Jézus születésének meghirdetése következik. Ez egy középkori szöveg, amely sorra veszi a nevezetesebb eseményeket a világ teremtésétől Jézus Krisztus születéséig. Utána jön a Miatyánk, az Üdvözlégy és a karácsonyi énekek, majd hosszú éjszakai zsolozsma, éjféli mise, egy kis agapé, vagyis ételkínálás, és aztán boldog karácsonyt kívánunk egymásnak. 
 
- A karácsony családi ünnep. Nem hiányoznak ilyenkor a hozzátartozók?

- Igazából nem, hiszen családként élünk. Egymás szüleit, testvéreit is a mi rokonainknak érezzük.
 
-  Volt-e különösen emlékezetes karácsonya?

- Hét-nyolc éves lehettem, amikor karácsony délutánján édesanyám azt mondta, hogy a 17 éves nagyobbik bátyám segíthet az angyaloknak a karácsonyfát feldíszíteni. Igen zokon vettem, hogy én miért nem...? Amikor beesteledett, a gazdasági udvarból elhoztam a kis tyúklétrát, és az ablakon belesve az angyalt sehol sem láttam. Éreztem, hogy mivel rosszat tettem, nem pillanthattam meg az angyalt.
 
- Mi lehet a karácsony üzenete ön szerint?

- Dicsőség a magasságban Istennek, és békesség a földön a jóakaratú embereknek. És az, hogy valami elkezdődött: az emberiség megváltása.
 
- Manapság sok család széthullik az anyagiak és a mindennapi problémák miatt. Jézus egy istállóban született, szegények voltak, menekülniük kellett: mi tarthatta össze mégis a szent családot?

- A szent családot  de minden földi családot is a bajokban és nehézségekben az egymás iránti megértés, őszinteség, egyszóval a szeretet tarthatja leginkább össze. 
 
-  Jézus gyermekkoráról keveset tudunk. Ön hogyan képzeli el Jézust mint gyermeket?

- Nagyon normálisnak, hasonlónak, mint a vele egykorú gyerekeket.
 
- A világban anyagi és morális válság van. Hogyan kellene cselekedni a nehéz helyzetekben a ciszterci lelkiség alapján?

- Valamit nagyon elrontottak a mai embereken. Talán ott kezdődött, hogy elvették a munka becsületét, és nagyon megtépázták a hitet, hogy van fölöttünk egy gondviselő Isten. A médiában is csak azt látni, hogy a sikeres emberek milliomosok, akik nem tudni, hogy milyen módon jutottak óriási vagyonukhoz. Erről a rossz útról kellene visszatalálni az igazabb értékekhez. Ciszter lelkiségünknek Szent Benedek Regulájában van a forrása, és abban majdnem egyenlő rész jut a nappali órák felosztásában az imádságnak, munkának és az olvasásnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!