Hétvége

2015.07.24. 12:27

Világjáró tarisznya - A fura vízi lény

Nándi nem volt büszke magára.

Baranyai Ildikó

Ahogy Karmosmancsos bogozta kifelé, nagyon szégyellte magát. De mit tegyen? Ágotát mentse meg, vagy saját magát? Hogyan tudnának mindketten megmenekülni? Ilyen gondolatok cikáztak a kobakjában, miközben a macska kiszabadította. Azaz majdnem, mert az egyik mellső lábán hagyott egy kis zsinórt.

– Ne olyan gyorsan! - kiáltott a macskára a béka.

– Mit cibálsz?

– Lassú vagy! Igyekezz, és mondd, hogy merre menjünk tovább? – türelmetlenkedett a kandúr.

– Erre! – vezette vissza a kis tóhoz Nándi.

Leültek a partra, Nándi elkezdett beszélni. Elmondta, a macska foglya, és hogy annak mi a szándéka vele. Azt remélte, a fura vízi lény meghallja, előjön, és csinál valamit, de nem történt semmi. Ennek ellenére csak beszélt, és mondott mindenfélét.

– Miket motyogsz? – kérdezte a macska.

– Semmit, csak épp arról beszéltem, hogy ez egy varázstükrű tó, amiben lakik egy jövőmondó fura lény. De ezt nem is lett volna szabad elárulnom – csapta tapadókorongos kezeit a szájára, mint aki titkot árult el. Ellenben a macskát elkezdte érdekelni a dolog.

– És hol van most?

– Majd előjön, ha úgy látja, hogy arra érdemes valaki áll a parton. Nekem is megjósolta, hogy hamarosan elkap egy nagy macska, és az lesz a veszte, hogy madzagot köt a lábamra – ravaszkodott tovább, de a kandúr komolyan vette, és elhitte, mert elkezdte kibogozni a béka lábáról a madzagot. Minden idegszála megfeszült, annyira akarta látni a jövendőmondót. Egyszer csak ott termett a kis lény.

– A jövődet akarod tudni, macska? – kérdezte sejtelmes hangon. De Nándi már nem hallotta mit beszéltek, mert a csodálkozástól gondolatai elkalandoztak. Minden bizonnyal meghallotta őt a fura lény, különben nem tette volna fel ezt a kérdést. Kis békaszíve megtelt reménnyel: segít neki ez a kis valaki, és ezért ő hálát érzett.

Gondolataiból egy nagy csobbanás rázta fel. Karmosmancsos belezuhant a vízbe. Akárhogy kapálózott, mindig visszacsúszott. A kis lény pedig arra biztatta Nándit, meneküljön, de közben jól ráijesztett a macskára:

– Össze fogsz menni picire, és színtelen leszel, mint én! – nevetgélt gonoszkodva, miközben a macska nyivákolt, és próbált kijutni. Nándi tudta, hogy itt az idő. Leleményességének köszönhetően kiszabadult, futásnak eredt. De vajon merre vannak Ágotáék? Igyekezett valami ismerős helyre visszaemlékezni, s közben a bátorsága is megnőtt. Kellemes légáramlat csapta meg az orrát, azt követte. Hamarosan már ismerős hangokat is hallott, így ő maga is meglepődött, milyen ügyesen visszatalált.

– Hát, te hol voltál? Össze-vissza kerestünk, pedig el kéne hagynunk a barlangot Sismis szerint nagyon gyorsan – mondta Ágota.

– El bizony, mert alig sikerült megint leráznom Karmosmancsost! – lihegte Nándi.

– Mit keres itt? – húzta össze mérgesen a szemöldökét Emilke.

– Az most mindegy! Merre megyünk tovább? – kérdezte reménykedve a béka, de Sismis már át is vette a szót:

– Kövessetek, és akkor hamarosan megmenekültök. Elérünk majd egy pici repedéshez, ott átmásztok, és már kint is vagytok a szabadban – mondta magabiztosan a denevér.

De valóban ilyen könnyen véget érne a kalandjuk? (Folytatjuk)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!