Hétvége

2015.10.10. 08:39

A divat és a dizájn hazája: Ismerje meg Olaszország „modern” városát, Milánó lüktető életét!

Milánó - Ha egy idegen helyen járunk, nemcsak a nevezetességeit ajánlatos felfedezni, de az ottani életstílusba is érdemes belekóstolni. Ebben segít, ha egy ott élővel nézünk a városra, és így ismerjük meg a mindennapi életet.

Munkatársunktól

Olaszország Képzeletbeli milánói kalandozásunkban Collins Anita volt segítségünkre, aki egy olasz ruházati cégnek dolgozik értékesítési ügynökként. Férjével és két gyermekével 2014 őszén költöztek Olaszországba.

– Milánóban mikor kezdődik a nap és meddig tart?

– A munka 9-kor kezdődik, előtte fél 8-tól a bárok tele vannak, mert az olaszok nem otthon, hanem a törzshelyükön kávéznak, reggeliznek. Az ebédet is komolyan veszik, és hagynak rá időt, így egy óra körül szintén nagy a nyüzsgés. Este, munka után pedig szívesen megisznak egy aperitifet társaságban.

Milánó központja a dómmal, amely az ország egyik legnagyobb, legszebb temploma. Fotó: Archív

– Hogyan néz ki egy tipikus milánói hétvége?

– Ez generációfüggő, de egy fiatal család szombaton általában valamilyen sporttevékenységet végez: a nők edzenek, az apukák a kicsikkel a parkba mennek. Este pedig gyakran beülnek valahova egy italra, akár gyerekekkel együtt. A vasárnap a családé, a közös nagy ebéd után a belvárosba mennek egy passeggiatára, azaz sétára. Ez fontos esemény, ilyenkor mindenki a legszebb ruháját viseli. Kávéznak, fagylaltoznak, beszélgetnek.

– Hol érdemes enni a városban?

– Az olasz konyha esetében a jó minőségű alapanyag a legfontosabb. Milánóban most talán a Corso Como bárjai és éttermei közül érdemes választani. Az egyik legjobb hely a 10-es szám alatti lounge bar – ez egy átalakított garázs, amely kezdetben galériaként működött. Később kiegészült egy könyvesbolttal és egy kávézó kerthelyiséggel. Itt találkozik a művészet és a kereskedelem: dizájn, kiállítás, ételek, fiatal tervezők ékszerei és ruhái egy helyen.

A Castello Sforzesco a szerelmesek találkahelye. Fotó: Archív

– Mit hozzon magával egy külföldi, ha idelátogat?

– Fényképezőgépet és egy nagy bőröndöt, hogy sok finomságot és szépséget tudjon hazavinni!

– A világkiállítást idén Milánóban tartják. Mit jelent ez a városnak?

– Hidak, szállodák épültek, szinte egy külön városrész jött létre. Az expó területe 1,1 millió négyzetméter, ahova 20 millió látogatót várnak, a város számos pontján szerveznek programokat. Többek között megtekinthető az eddigi legnagyobb kiállítás Leonardo da Vinci munkáiból.

A Galleria Vittorio Emanuele, a pompás vásárlóutca. Fotó: Archív

– Mit tanult a milánóiaktól?

– Optimizmust és jókedvet, az ételek szeretetét és azt, hogy lassabban is lehet élni. Az olaszok azt mondják: „Állj meg egy pillanatra, és élvezd, amit csinálsz!"

– Melyik a kedvenc évszakja?

– Az ősz és a tavasz. Ilyenkor a legkellemesebb a hőmérséklet a passeggiatához, fagyizáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!