Hétvége

2015.11.27. 17:40

A fehérvári Peet Project bejutott a Hungary’s Got Talent élő showjába

A Peet Project több szállal is kötődik a megyeszékhelyhez. Tehetségüket eddig leginkább külföldön kamatoztatták, most viszont a Hungary’s Got Talent élő showjában láthatjuk őket!

Sebestyén Lilla

A Peet Project egyszerre röpít vissza az 1920-as évek Amerikájába, és tart itt a jelenben. A szaxofon és a hegedű hangja visszaidézi a régmúltat, míg a a popos hangzás egyértelműen az új kor „vívmánya”.

A srácok ráadásul elképesztő zenei érzékkel vegyítik ezt a a két hangulatot. Így nem is csoda, hogy a Peet Project már a második lemezével – a Turn you on-nal – kiemelkedő eredményeket ért el az USA-ban, 2011 óta pedig – amellett, hogy itthon is rendszeresen koncerteznek – a tengerentúlon nem egy fesztiválon arattak hatalmas sikert.

A srácok azonban, most a hazai ajtókat döngetik: jelentkeztek a Hungary’s Got Talent tehetségkutatóba és már maguk mögött is tudják az első akadályt, hiszen bekerültek az élő showba.

Fotó: Csizik Balázs

– Hisszük, hogy nem véletlen, hogy ide születtünk – válaszolják egyöntetűen, amikor arról faggatom őket, a külföldön elért eredmények után, mi az oka annak, hogy itthon próbálkoznak? Majd a zenéjük különc stílusára terelődik a szó:

– Fontos leszögezni, hogy mi nem dzsessz zenekar vagyunk, csak a zenénk tartalmaz dzsesszes stílusjegyeket. Ez nagy különbség. Bár Amerikában ezt a funky-s, popos, soul-os hangzást Smooth Jazz-nek nevezik, ezzel a kifejezéssel itthon nagyon csínján bánunk, mert azonnal a tiszta dzsesszhez kapcsolják, és ez utóbbitól a magyar nagyközönség alapvetően fél – magyarázza Ferencz Péter, művésznevén Peet, aki azt is hozzáteszi: most szeretnék bebizonyítani az itthoni hallgatóságnak is, hogy nincs mitől tartaniuk.

A csapatból egyébként Peet és Olivér (Magán Olivér) is tősgyökeres fehérvári, és a csapat többi tagja – Závodi Attila, Gudics Marcell és Gudics Martin – is kötődik valamiképp a megyeszékhelyhez. Amikor kitérünk erre, elmondják: a Peet Projectet alapvetően székesfehérvári zenekarnak tekintik.

– Peettel gimnazista korunk óta ismerjük egymást, én már akkor hasonló zenei stílusban mozgolódtam csináltam egy saját zenekart és egy fellépésünkön Peet is részt vett, mint meghívott hegedűs szólista. A koncert remekül sikerült, innentől egyértelmű volt, hogy jól fog működni a közös munka. A Gudics ikrek szintén szerves részei voltak a helyi zenei életnek, Atit viszont mindannyian egyöntetűen szerettük volna a szaxis pozícióra – meséli Olivér, a csapat billentyűse.

Viszont a harmónia, amely jelen van köztük a zene világában még nem old meg mindent:

– Egy zenekar egyben tartása nagyon nehéz, sok áldozatot követel. Elengedhetetlen, hogy nap mint nap átbeszéljük a döntéseinket, és mindenkitől szükség van a maximális kompromisszumkészségre, hiszen sok dolgot különbözően közelítünk meg. Ezen pedig az sem segít, hogy van egy ikerpárunk a csapatban – fűzi hozzá Attila, aki azért azt is hangsúlyozza, a közös kalandok mindig építően hatnak.

Tavaly például volt egy nagyon húzós román turnéja a Peet Projectnek, amikor négy nap alatt hat koncertet vállaltak be, a középső napokon napi két-két előadással, a helyszínek pedig átlagban 500 kilométerre voltak egymástól. Az egy nagyon izgalmas hat nap volt az együttes életében, és most hasonló nehézségek elé néznek, hiszen mindjárt itt a Hungary’s Got Talent első élő showja, ahol a maximumot kell nyújtaniuk.

A srácok elárulják, meglehetősen lámpalázasak voltak az előválogatón. Főleg azért, mert nagy kérdés volt, hogy a zsűri szerint lesz-e helyük ebben a mezőnyben. Mindenesetre torkuk szakadtából ordítottak örömünkben, amikor bizalmat szavaztak nekik.

Reménykedjünk benne, hogy az élőshow után is ilyen kitörő lesz az öröm!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!