Hétvége

2015.08.28. 09:00

A felidézhető múlt - Művészettörténet Székesfehérváron

Fehérvár művészettörténetének jelentős szeletét mutatják be.

Kocsis Noémi

Néhány hete Múltidézés címmel nyílt meg a fehérvári, Fejér megyei kötődésű művészek alkotásaiból álló tárlat az egykori Babaház termeiben, a Megyeház utcai épület földszinti kiállítóterében. A falakon tájképek, Velencei-tavi látkép, sörédi sziluett, sárvízi csendélet, vagy a Koronázó város jellegzetes alakjai.

Az Új Magyar Képtár földszinti kiállítótere szűkösnek bizonyul a helyi kötődésű művészek munkásságának részletes bemutatásához, de október 4-ig itt látható Fotó. Molnár Artúr

Legutóbb 2005. október 7-én a Szent István Művelődési Ház Szent Korona Galériájában láthattunk hasonló tematikájú kollekciót, akkor az egykori székesfehérvári művészek alkotásait főként magángyűjteményekből szedték össze. Gyűjteményes kiállításuk azóta nem volt, természetesen önálló emléktárlatot ettől függetlenül többüknek rendeztek. Bory Jenő munkásságával 2009-ben még konferencia is foglalkozott.

A napokban szobrot kapott Áron Nagy Lajos egyik képe a tárlatból

De még alaposabban meg kell ismernünk azt a kort, melyben éltek és alkottak, azt a Székesfehérvárt, mely ekkor újkori történetének egyik legnagyobb átalakulásán ment keresztül - mondta Smohay András művészettörténész az esemény megnyitóján. És fontos a kontextusba helyezés, ez történik majd a közeljövőben. Folyik a kutatás, a kevésbé ismert helyi alkotók munkásságának, de akár a közéleti szerepvállalásuk megismeréséért is. Ballagó Imre, M. Tóth István, Smohay József, Áron Nagy Lajos mellett több olyan névvel találkozni a nemrég nyílt tárlat képeit szemlélve, akikről eddig nem sokat hallhattunk.

A mostani kiállítás nem végleges: a város ünnepi napjai előtt született az elhatározás, hogy a Királyi Napokra ide látogató turisták is megismerkedhessenek az alkalmi, de bővülő gyűjteménnyel. Így jelenlegi helyén október 4-ig látogatható, utána új helyet keresnek neki ami egyelőre nem is olyan könnyű. A helyi kötődésű művészek nagy ívű, valóban részletes állandó tárlatának rendezésére ugyanis nem áll rendelkezésre megfelelő méretű, kialakítású kiállítótér, pedig a kollekció és a művészet megérdemelnék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!