Hétvége

2017.03.31. 09:51

A Z-generáció gyermekei, azaz digitális bennszülöttek

Igen, kockulnak. Gépeznek, olykor lövöldöznek is, a középső valami virtuális boltban napi szinten a virtuális kisállatait eteti, hogy azok meg ne dögöljenek.

Kocsis Noémi

Külön kedvenc vloggereik vannak, meg fashionisztáik, stratégiai játékoznak is, hanglemez helyett a Youtube-n hallgatnak zenét. A Z-generáció gyermekei, azaz digitális bennszülöttek. A gyerekeim.

De van nekik egy kisöccsük, óvodás. Izgalmas vívás ez minden nap, hogy melyik szekértábor győzedelmeskedik majd: a kicsi húz oda valamelyik nagytesóhoz, megnézni egy érdekes, vicces videócskát, vagy a nagyok kóborolnak az esti meseolvasás színtere felé? A digitális világ hatásait legyűrni már nem tudjuk szülőként - a gyerekeink egyszerűen másba születtek bele, mint mi. De azt veszem észre, igenis van átjárás a párhuzamos valóságok között: Bob és Bobek kalandjain, vagy a Hengerbucska és hátraszaltó című mesekönyv furán groteszk sztorijain mind a három visítva nevet - legyen bár nagycsoportos, vagy nagykamasz.

Úgyhogy én esténként úgy csinálok, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga, fogok egy mesekönyvet és a kanapéra kucorodva szépen belekezdek valami viccesbe és jópofába. Amit egyébként szinte mindig átköltünk, kiszínezünk, vagy ha más ötletünk nincs, akkor leszinkronizálunk - a lényeg, hogy családi játékká alakuljon át ez is.

Hogy az egész napos máshol levés után kicsit felszabadultan tudjunk együtt nevetni.Tudják, hol nem győz a virtualitás? A velünk történtek mesélésénél. A régi babanaplók felelevenítésekor a kamaszok is rájönnek, hogy a saját sztorijaikat nem lehet felülírni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!