Hétvége

2016.01.22. 14:34

Alkotni: ez a legnagyobb öröm

Székesfehérváron született, a József Attila Gimnáziumban érettségizett Zányi Tamás, a Saul fia hangmérnöke. Tavaly Vulcan-díjat vehetett át Cannes-ban a hangmérnöki munkáért. Azóta film rengeteg elismerést kapott, köztük a Golden Globe-díjat. Oscarra is jelölték. Erről is beszélgettünk.

Szabó Zoltán

– Hogyan lehet feldolgozni a sikert a rengeteg figyelmet, amiben a film és alkotógárdája részesült? Számoltátok a díjakat, melyik volt a legfontosabb?

– Nekem kevésbé nagy a terhelés a filmmel kapcsolatban, a rendezőnek azonban kiszámított sűrű programja van, napi akár több tucat interjúval. Persze nagyon örülök minden elismerésnek, de már nem számolom a díjakat, mert közben benne vagyok két másik film hangi utómunkájában, de azt hiszem valahol 26 díj körül járhat a filmünk. Mindegyik elismerés nagyon fontos, mert a szakma és a közönség különböző rétegeinek ízlését, értékítéletét tükrözi, de talán a legfontosabb a Golden Globe-díj, hiszen a magyar filmtörténetben a Saul fia kapta meg először ezt a rangos elismerést.

Zányi Tamás annak is nagyon örül, hogy a filmet itthon már több, mint százezren látták

– A legjobb idegen nyelvű film kategóriájában az egész film gárdáját díjazzák, egy díjról van szó, és nincsenek külön kategóriák. Ez akár igazságtalan is lehet, hiszen akár külön is eséllyel indulhatnál.

– A film amerikai forgalmazója minden szakmai kategóriában indította a filmet az Oscar nevezésben, de végül az Amerikai Filmakadémia döntése alapján ezek az önálló szakmai teljesítményeket nem nominálták, viszont a film egészét igen, ami nagyon fontos, hiszen együttesen képviseli minden szakterület munkáját. Ennek az egy jelölésnek örülnünk kell, hiszen nagy megtiszteltetés és nagy esély a Saul számára, de nem csodálkozom a többi jelölés elmaradásán, hiszen az Oscar elsősorban nem a filmművészet, hanem az amerikai filmipar ünnepe. Az eddig elnyert önálló szakmai díjak szerintem igazolják külön-külön is az alkotás értékeit.

– Beszéljünk a filmről is! Mennyi ideig tartottak az utómunkálatok, amíg a képet, hangot, mindent mást össze és jóra hoztátok? Mi volt a legnehezebb a folyamatban?

– A képvágás 2014 júniustól októberig tartott, utána pedig a hangi utómunkálatokon októbertől 2015 február 13-ig dolgoztunk. A képvágás tekintetében ez nem hosszú idő, viszont a hangvágás és keverés esetében a 4 hónap valóban soknak számít, de szerencsére megtérült a befektetés. A hangi utómunka során először kitisztítottuk a helyszíni hangot, ami egy nagyon egyszerű, ritka és szinte monofonikus hangképet eredményezett, de ez mindig így van, ez a hangi alapváz. A négy hónap alatt aztán rengeteg stúdió és külső hangfelvételt készítettük és vágtunk meg, hogy felöltöztessük a film hangját és létrehozzunk egy valódi kiterjesztett, a képet körülölelő hangteret. A legnehezebb az volt, hogy létrehozott rengeteg emberi hangból és zajokból a hangkeverés során egy hitelesen és dinamikusan változó, lüktető akusztikus hangképet keverjünk, olyat ami nem folyamatosan, egyformán és unalmasan szól, hanem a képpel és történettel együtt lélegzik és bevonja a nézőt, akusztikusan is megélhetővé teszi a történetet.

– Sokan egészen biztosra veszik a Saul fia Oscar-díját. Nyomasztó ez, és nagy csalódás lesz, ha mégsem lesz szobrocska?

– Szerintem ugyanannyi esély van az Oscar-díjra, mint amennyi nem, hiszen 4 másik film is ott van a jelöltek között és biztosan vannak közöttük is kiváló filmek. Persze nagyon örülnénk, ha nyernénk, de jobb ha nem támaszt senki elvárást, elfogadjuk majd az akadémiai döntést és hogy mit fogunk, fogok majd akkor érezni, amikor kihirdetik az eredményt, arról most még elképzelésem sincs.

– Állandó alkotótársak vagytok a rendezővel, a stábbal. Mi jöhet az Oscar után, hiszen ha megkapjátok a díjat, utána óriási lesz az elvárás?

– Az én életemben nem hiszem, hogy nagy változást okozna ez az esemény, idáig is nagyon sok munkám volt és van, szeretek értékes filmekben és hangfelvételekben közreműködni. Bármi is lesz, nem a díjakon kell lovagolni, hanem folyamatosan dolgozni, alkotni. Ez a legnagyobb öröm. A díjak fontos, de nagyon rövid ideig tartó örömteli impulzusok az ember életében, aztán bármi is van, visszatérünk a munkás hétköznapokhoz, és a családhoz persze!

– Több felkérést kaptál a számtalan díj után? Min dolgozol most vagy a közeljövőben, mi lesz a következő közös munkátok Nemes Jeles Lászlóval?

– Ahogy említettem, folyamatosan dolgozom, több felkérésem nem lett, talán csak nagyobb szakmai respekt, ami persze jól esik. Jelenleg egy 93 perces zenés dokumentum film keverését fejezzük be és közben elkezdtük Till Attila Tiszta szívvel című nagyjátékfilmjének hangutómunkáját is. A munkabeosztásom már megvan az egész évre, lesz még újabb magyar játékfilm, egy HBO sorozat és talán zenefelvétel is. Lászlóval valószínűleg majd 2017-ben dolgozhatunk együtt újra, addig ő az új filmjének (Sunset) előkészítésével lesz elfoglalva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!