Hétvége

2013.06.14. 09:15

Egy mosolyt kötni nem is ördöngösség

Kétéves kislánya mellett kezdett el gondolkodni Dévényi Ágnes, a fiatal anyuka, mit kezdjen magával a Gyed ideje alatt. Kötni-horgolni mindig szeretett, ez adta az ötletet és a megoldást.

Kocsis Noémi

Aki a múlt héten valóban nyitott szemmel járt Fehérvár utcáin, esetleg felfigyelhetett néhány helyes, de igazán diszkrét kis horgolt dekorációra egyes közterületeken. Például néhány színes virágocskára Kati néni szobrának kacsásfazekán. Vagy jópofa láncfogókra a Püspöki palota előtti régi lánckordonon. Netán horgolt csüngőkre az Órajátéknál. Valamennyi horgolmányon a "Fonalbomba" megjegyzéssel lengetett a szél egy cetlit, s az újszerű, meglepő tárgyi flashmob kihelyezője nem mulasztotta el feltüntetni írásban az akció valódi célját sem: Mosolyogj!

Dévényi Ágnes régóta dédelgette az álmot, hogy a Nyugat-Európa nagyvárosi közterületeit, majd Budapest egyes helyeit is meghódító kötős gerillaakciót (egy hasonló éppen néhány napja zajlott le a magyar fővárosban, ahol egy villamos belső terét, üléseit horgolták be színes fonalakkal az önkéntes kézimunkázók) a királyok városában is véghez vigye. Egyelőre a kezdők szerénységével tette ki első ilyen munkáit a fent említett helyekre - már az kellemes meglepetés volt, hogy másnap még megvoltak a kis holmik.


Dévényi Ági és a sok szép, indiai asszonyok által font fonal (Fotó: Pati-Nagy Bence)


Áginak amúgy több fonalas projektje is fut: télre igyekszik tető alá hozni a rászorultakat meleg kiegészítőkkel ellátó Sálkommandó kezdeményezést és persze folytatni, kiszélesíteni a köztéri mosolyakciót is. Nem meglepő tény ezek után, hogy a jelenleg Hanga lányával otthon lévő fiatal, korábban kommunikációval és kereskedelemmel foglalkozó anyuka a színes fonalak, textúrák, matériák szerelmese.

Gondolt egy nagyot és belevágott az Indiából származó különleges fonalak honi terjesztésébe. Az interneten talált indiai partnerre, aki a hihetetlenül színes női szárik szövésénél visszamaradt anyagpotyadékokat begyűjti, majd igen szegény kis falvak asszonyaihoz továbbítja, akik aztán fonalat sodorgatnak belőle kézzel.

Áginak éppen ez a karitatív vonal imponált: a fonal európai megvásárlásával folyamatos munkaalkalmat teremthetnek a sok ezer kilométerre, mélyszegénységben élő indiai asszonyoknak, hogy ők is eltarthassák gyermekeiket. Ági egy kötőkört, hurokklubot is létrehozott, egyelőre csekély a létszám, de az ötletgazda lelkesedését és kreativitását látva nincs kétség afelől, hamarosan sokan lesznek, akik horgolt alkotásaikkal szebbé teszik akár a város utcáit, szobrait, tereit is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!