Hétvége

2017.05.26. 20:40

Gyereknap - kívánság szerint

„Anya, kaphatok egy fagyit?” „Anya, elmegyünk a játszótérre?” „Apa, lila biciklit szeretnék majd, jó?” „Hozol nekem búvárszemüveget?”

Bokros Judit

„Elmegyünk a babamúzeumba?” „Kaphatok csokit?” Nagyjából ilyen kérések, kérdések, kijelentések hangzanak el naponta otthon, és az ezekkel kifejezett vágyak, álmok többnyire meg is valósulnak. Igaz, olykor némi változással. Például: nem aznap kap fagyit a gyermek, hanem majd ha melegebb lesz. Nem rögtön megyünk a játszótérre, hanem másnap délután, mert akkor több idő jut rá. Nem azonnal kap biciklit, hanem legközelebb, ha lesz rá nagyobb alkalom. Szóval, az jutott eszembe: szinte minden nap gyermeknap, mert neki (nekik) majd’ minden nap teljesül egy (vagy több) kívánságuk, még ha nem is pontosan úgy és akkor, amikor és ahogyan szeretnék. De akkor és ott lehet helyette mást kitalálni. Aztán az is igaz, hogy sokszor hallja az a gyerek: „Most nem lehet, mert anyának (apának) dolga van.” Helyette viszont jön az, hogy csinálja ezt, csinálja azt, amazt pedig meg ne próbálja, mert abból baj lesz. Szóval nincs azért mindig olyan jó dolga az aprónépnek sem. Ezért lehet (legyen) kivétel az egy szem hivatalos gyereknap, május utolsó vasárnapján. Sok program van ilyenkor, de nem is az lenne a lényeg, hogy ezekből eljusson valamelyikre a család. Hanem az, hogy együtt legyenek végre a gyerekkel, akiről szól ez a nap. És akkor tényleg ne legyen „majd holnap”, „később”, „helyette”, hanem lehetőleg, észszerű keretek között teljesüljön a gyerekek kívánsága. Ettől talán ők is úgy érzik majd: most aztán tényleg gyereknap van.

Címkék#gyereknap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!