Hétvége

2017.04.22. 12:10

Hevesi Lászlót a győzelem öröme és a siker motiválta

Hevesi László a Videoton kosárlabdacsapatának volt a játékosa. Abban az időben, amikor még játszani érdem volt, a játék játéknak bizonyult.

Silye Sándor

- Nem voltam nagyra nőtt kisgyerek, törpéből sem váltam óriássá. Annyi történt, hogy középiskolás koromban, másodikosként egy nyáron nőttem 15 centit, így szeptemberben csak néztek, hogy 192 centi magasan érkeztem vissza a szünetről.

Hevesi László fiatalon került a Videoton SC csapatába.

- Kezdetben bedobó voltam, centerposzton ott volt Tóth Attila, Kunvári József, mindketten 2 méter fölöttiek. Juhos József és Antal János katonaként játszottak Fehérváron, ők is nagyobbak voltak nálam. A középiskolában tanultam meg kosárlabdázni, és kerültem a Sportiskola csapatába, onnan a Vidibe.

Akkor a győzelem, a siker öröme motiválta, mert még nem "játszott" a pénz...

- Ezer forint körül volt a havi fizetésünk, munka mellett - a Videotonban dolgoztam - kosárlabdáztunk. Más világ volt, és más volt a kosárlabda is. Nem úgy edzettünk, nem úgy mentünk ki a pályára, ha ma nem nyerünk, nem lesz mit enni otthon. Amikor öregebb lettem, akkor kezdődött a játékosok vásárlása. A fehérváriak közül többen abbahagyták, például Korec Tibor, Petőfi Lajos, Tapodi László, jött Béres Lajos és mások.

Dávid Kornél szerint a régi időkben még felfelé pattogtatták a labdát...

Hevesi László (jobbra) külföldi kiránduláson. Itthon szorít a csapatért Fotó: családi

- Majdnem. Még nem zsákolgattak össze-vissza, a 2 méter 10 centi körüli játékosokra áhítattal néztek a szurkolók, Varga József a 211 centijével volt a mi csodaemberünk. Két negyedik hely volt a legjobb eredményünk, de lehettünk volna bajnokok is. A Bp. Honvéd ellen játszottunk a döntőbe jutásért, de Nádai spori az utolsó másfél percben elfújta a meccset, még a Népsport is megírta, hogy furcsa körülmények között nyert a Honvéd...

Hevesi László 1990-ben abbahagyta a játékot, nem volt gond a civillé válás, mert addig is dolgozott. A Videoton gyár a jó munkája miatt kiküldte Németországba, két év után jött haza. Két nagy gyereke van, kint dolgoznak a Karib-tengeren. Élettársával korábban jártak a mérkőzésekre, de tavaly óta csak a televízióban néz kosárlabdát, és szorít az utódok sikeréért. Sajnálja, hogy a bajnokság végén sorra dőlnek ki a játékosok, de bízik bennük és abban, hogy a kosárlabdázók is bíznak magukban.

- Szép életem volt, szép életem van, mert sok szép élmény ér a kedvelt játék, a kosárlabdának is köszönhetően - mondta Hevesi László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!