Hétvége

2015.03.27. 13:24

Irodalmi évfordulók

Sokszor elmondtuk már, hogy mifelénk az évfordulóknak, a kerek születésnapoknak különös jelentőségük van.

B. Kiss László

Nincs ez másképp az irodalmi életben sem. S ez jól van így. Jól van, mert úgyis könnyen felejtünk. Valaha agyon ünnepelt szerzőkről alig esik szó, sokan áldozatai az éppen aktuálisnak tartott irodalmi kánonnak is. Nem kivétel akár Németh László, Illyés Gyula vagy éppen Déry Tibor életműve sem. Sajnos.

Így hát valóban örvendetes, ha az évfordulókon ébresztjük a sokak által feledésre ítélteket. Milyen jó volt például január elején a 95 évvel ezelőtt született Csanádi Imrére, a jeles költőre emlékezni Zámolyon. A reformátusok gyülekezeti termében az unokahúg Török Rózsa jóvoltából nyílt egy kis kiállítás a poétának, az ukrajnai hadifogságból hazaküldött leveleiből. Ezekkel a páratlan kordokumentumokkal majd folyóiratunk, a Vár júniusi számában is foglalkozunk. Miként az ország is megünnepelte nem rég a másik zámolyi születésű költőt, a 85 esztendős Csoóri Sándort a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

És az év folyamán szűkebb hazánkban is folytatódnak a megemlékezések. Például április 11-én a reformátusok fehérvári, Széchenyi utcai gyülekezeti házában. Ott a 110 éve született lelkész-költőre, Bódás Jánosra, és a 90 éve napvilágot látott, Polgárdiban élt pedagógusra és költőre, Pásztohy Domokosra emlékezünk. A református prédikátor hajdan lelkes részese volt a fehérvári irodalmi életnek. Jól emlékszünk arra, hogy amikor még nem volt Vörösmarty Társaság, János bácsival gyakran találkozhattunk a Takács Imre vezette írócsoport Sziget utcai termében. Akkor még közöttünk élt és alkotott Sobor Antal, Álmos István és sokan mások. A polgárdi költőt néhány éve veszítettük el. Haláláig dolgozott verseskötetein, és részese volt lakóhelye és a megye kulturális életének.

Persze nem a megyehatárokon belüli írókra, költőkre gondolunk csak. A versszeretők nem feledhetik a XX. századi líra óriását, Nagy Lászlót sem. A 90. születésnap évében a Vörösmarty Társaság a társszervekkel közösen emlékülést rendez az életműről. Május 29-én a társaság Kossuth utcai székházában neves irodalomtörténészek, Vasy Géza, Tarján Tamás, Jánosi Zoltán és Ködöböcz Gábor tartanak előadást, Bobory Zoltán pedig verset mond. Sajnos, Bella István sincs már közöttünk, pedig még csak 75 éves lenne augusztusban. Már április 18-án adózunk a Székesfehérváron született és Sárkeresztúron nevelkedett Kossuth-díjas költő emlékének hajdani gimnáziumában, a jelenlegi Ciszterben (a régi Józsefben) egy megyei versmondó verseny keretében. Ezúttal a fiatal fiúk és lányok kerülhetnek közel ehhez a gyönyörű költészethez. Szeptemberre is tervezünk egy Bella-estet a Vörösmarty Társaságban. Akkorra várjuk majd a Hetek elnevezésű költői csoport még élő három tagját, Ágh Istvánt, Buda Ferencet és Serfőző Simont, hogy emlékezzenek társukra.

A tervek közt szerepel még többek között egy Jávor Ottó emlékezés is, a jeles író 90. születésnapja alkalmából. Művei szinte kivétel nélkül kötődnek Fehérvárhoz. És azt se feledjük, hogy az író barátja és munkásságának legjobb ismerője, a legendás tanár és tankönyvíró Mohácsy Károly ugyancsak 1925-ben született. Emlékeink közé tartozik több előadása és írása Jávor Ottó műveiről. Van tehát teendő bőven, ha az irodalmi évfordulókra gondolunk. Mint ahogy nyilvánvalóan meglesz december elején a hagyományos Vörösmarty versmondó verseny is a székesfehérvári Liget sori iskolában. A Szózat költője éppen 160 éve halott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!