Hétvége

2015.01.24. 15:05

Ki van az esküvői ruha mögött?

Az esküvői viselet a nők életében az egyik legmeghatározóbb időszak szimbóluma. De vajon hányan tudjuk, vajon kinek a fejéből pattant ki a mi személyes álomruhánk?

Sebestyén Lilla

Gévai Gabriella története kicsit olyan, mint a mesehősöké: gyermeki álmokkal kezdődik, rögös útkereséssel folytatódik, majd belép a történetbe a jóságos keresztanya, aki jelenlétével megpecsételi főhősünk sorsát. Mondhatnánk: persze, ez mindenki életére ráhúzható, de Gabriella, aki éjjeleit gyönyörű esküvői ruhák varrásával tölti kuckója magányában, maga alkotja a sémát.

- Már amikor pici lány voltam úgy csíptettem a ruhámat, mint a menyasszonyok, aztán lassanként anyukám mellett megtanultam varrni, hétesztendősen pedig elkészítettem az első esküvői ruhámat, és hiába lett az az öcsém farsangi öltözete, még mai napig is úgy tekintek rá, mint az első munkámra - nosztalgiázik Gabriella, visszarepítve minket a tanulóidőkbe.

Gévai Gabriella egyszerre találta meg élete párját és hivatását

- A mesterem nem volt könnyű eset, a legtöbb tanítvány kihullott mellőle, csak én maradtam hat évig. Nagyon megszerettem őt ez idő alatt, mert, bár szigorú volt és sokat sírtam mellette, megtanított, hogyan kell prémium kategóriás ruhákat varrni - meséli az asszony, aki nem tagadja, maga is szereti őrizgetni a tudását.

Mint mondja, a fordulópont az életében az a pillanat volt, amikor felnőttkora küszöbén rálelt a mesterénél egy halom menyasszonyi öltözetre egy szekrénybe rejtve.

Onnantól kezdve Gabriella autodidakta módon kitanulta a szakma csínját-bínját.

De a mese ebben az esetben több szálon fut... Főhősünk ugyanis pont ebben az időszakban ismerte meg élete párját. Amikor elárulja, hogy egy bálban találkoztak és első látásra szerelem volt, kicsit megnyúlik az arcom.

- Édesanyám ragaszkodott hozzá, hogy vegyem a ruhát és ne úgy varrjam... De elmentem próbálni, és egyik sem a nagybetűs ÉN voltam, ezért a barátnőimmel megbeszéltük, hogy rossz ómen ide vagy oda, megcsináljuk - idézi fel emlékeit Gabriella, majd hozzáteszi, szerény esküvő volt, de tökéletes. Ezután a jelenre terelődik a szó. Kiderül, Gabi két fiúgyermekkel büszkélkedhet, így varrni a legtöbbször éjszaka szokott.

Elmondja, ő varrás közben képes olyan izgatott lenni, mint próbálás közben a menyasszonyok, de beleszeretni a ruhába csak akkor tud, amikor egy igazi, hús-vér nőn látja munkáját. Felmerül: Ő hogy áll a próbálással? Mire leszögezi: a sajátja volt az utolsó esküvői ruha, amit fölvett. Ezeket mutat körbe azért csinálja, hogy másnak szerezzen örömet.

 

Címkék#esküvő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!