Hétvége

2017.08.04. 20:17

Krisztik Csaba lett az egyik kiválasztott - A Vörösmarty Színház művésze a Kaszás Attila-díj egyik jelöltje

Önmagában már az is nagy szakmai elismerés, hogy ott van a kiválasztottak, a három legjobb között.

Szabó Zoltán

A Vörösmarty Színház színművésze és a Forte Társulat tagja, Krisztik Csaba ugyanis a Kaszás Attila-díj egyik jelöltje a három színész közül. Arról, hogy ki nyerje a díjat, augusztus 20-ig szavazhatnak a nézők, arra pedig, hogy ki kapta az elismerést, szeptember 8-án, a győri országos színházi évadnyitón derül majd fény.

Krisztik Csaba a Herner Ferike faterja című előadásban Banda Lajost alakítja. A darabot Bagó Bertalan rendezte
Fotó: Molnár Artúr

- Hogyan történik egy ilyen jelölés, amíg valaki eljut a „döntőig"?

- Háromfordulós az egész folyamat. Az első menetben az adott társulat tagjai eldöntik, hogy maguk közül kit tartanak a díjra a legalkalmasabbnak. Utána a kiválasztottak egymásra szavaznak, én is voksoltam három kollégára ebben a körben. Bekerültem a végső jelöltek közé. Végül az utolsó fordulóban a közönség dönti el, hogy kié legyen a Kaszás Attila-díj.

- Három éve, 2014-ben beszélgettünk, azt követően, hogy a fehérvári társulat tagjai neked ítélték a Vörösmarty Gyűrűt. Most ismét téged választottak. Mit szólsz ehhez?

- Nagyon hálás vagyok, és utólag is köszönöm nekik, hogy rám gondoltak. Azt viszont álmomban sem képzeltem volna, hogy a többiek, akiket saját társulatuk kiválasztott, érdemesnek tartanak arra, hogy rám szavazzanak, és én legyek az egyik jelölt. Ezek szerint a szakmán belül mégiscsak figyelik azt, hogy ki mit csinál, és ha jónak tartják, azt el is ismerik. Visszatérve a Vörösmarty Színházra, az ötödik évadomat kezdem, és továbbra is nagyon inspirálónak tartom az ottani légkört, munkát. Ha ez nem így lenne, akkor az a színpadon is látszana rajtam. Márpedig azt érzem, hogy ugyanolyan erővel, lendülettel próbálok játszani, mint az elején, és az emberek kíváncsiak rám. Minden bizonnyal a kollégáim, a társulat tagjai is így vannak ezzel, hiszen engem jelöltek, és ezt egyfajta elismerésnek érzem a részükről.

A Szutyok című előadásban is szerepelt. Pintér Béla darabját Hargitai Iván rendezte

- A budapesti Forte Társulatnak és a fehérvári társulatnak is tagja vagy. Hogyan működik ez?

- Teljesen rendben működik a kettő együtt. Mindkét társulat nagyon fontos számomra, a Forte pedig nem jelent olyan mértékű elfoglaltságot, ami gondot jelentene a fehérvári munkámban. A független Forte egyébként olyan számomra, mint egy bölcső, ahonnan kinőttem, ahol sok mindent megtanultam, amit használok itt is, ott is. A fehérvári színház pedig egy olyan állomás az életemben, ahol ki tudok teljesedni, ahol egy igazi, gazdag repertoárú nagy kőszínházban, évente sokezer néző előtt meg tudom mutatni magam. Az egyik kiegészíti a másikat.

- A Forte Társulat A te országod című darabját elhoztátok Fehérvárra. Kiváló előadás. A tragikus sorsú Sipost alakítod benne. Ismertél hasonlót a környezetedben?

- A szüleim révén voltak ismereteim a korról, a diktatúra és a rendszerváltás kárvallottjairól. A Partiumban születtem, a szüleim mérnökök voltak egy fémipari gyárban, és Siposhoz hasonló sorsú emberekkel dolgoztak. Olyanokkal, akik megélték Romániában az erőltetett iparosítást, a rendszerváltás után pedig a leépítést, amikor kiszaladt a lábuk alól a talaj. A gyár helyén egyébként, ahol a szüleim dolgoztak, most egy bevásárlóközpont áll.

- A Herner Ferike faterja is egy elképesztő közeget mutat be. Abban a darabban Banda Lajost alakítod.

- Háy János darabjában az a csodálatos, hogy a közmunkások nyelvezetével és modorában beszél erről a kutya világról, életről, az Istenről, hitről és tagadásról. Olyan dolgokról, amelyek meghatározzák valamennyiünk életét is. Háy János vidéken élt, ismeri azt a közeget, amiről írt.

A te országod című előadásban Fotó: Forte

- Jól láttam, hogy szerepeltél a Tóth János című televíziós sorozatban? Szeretsz forgatni, szeretnél többet is filmekben szerepelni?

- A sorozat két részében szerepeltem, a nyáron mutatták be őket. Igen, nagyon érdekel a film, egészen más, különleges műfaj. Az elmúlt években ritkán próbálhattam ki magam benne, éppen ezért magam próbálom keresni a lehetőségeket, és megragadni minden kínálkozó esélyt.

- A következő évadban milyen előadásokban láthatnak a nézők?

- Novemberben mutatjuk be a nagyszínpadon A szecsuáni jólélek című darabot, Bagó Bertalan rendezésében. Tavasszal pedig a Kafka a tengerparton című kortárs japán drámát, amelynek most készült az átirata, azt Szikora János rendezi. Mindkettőben játszom. A Forte Társulattal a Trafóban visszük színre Thomas Bernard Az olasz férfi című művét. Ezenkívül jövőre koprodukcióra készül a fehérvári színház és a Margitszigeti Szabadtéri Színház. Betyáropera lesz, Háy János írja a szövegét, Horváth Csaba rendezi. Izgalommal és várakozással készülök rá, hiszen rég énekeltem egy ekkora léptékű darabban.

- Mióta legutóbb beszéltünk, gyermeked született. Megváltoztatta az életedet?

- Sára most lesz kétéves augusztusban. Rengeteget változott az életem, ő rendszert hozott abba, ami rendetlen volt. Mindenben ő az első, hozzá képest változik a világ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!