Hétvége

2017.07.08. 13:50

Levendulás kedvünkben - Lila dalra kelt a nagy sárkeresztúri mező

SÁRKERESZTÚR - Adott egy nagyjából kétezer-ötszáz lelkes település Fejér megye déli részén, amely nagy hangsúlyt fektet a saját termékekre, rendezvényekre.

Szanyi-Nagy Judit

A lovassportok és a levendula szerelmeseinek is jó választás a Fejér megye déli részén fekvő Sárkeresztúr: rendszeresen fogathajtó versenyt szerveznek itt, míg idén először, júliusban levendulaszüretet is tartottak a településen. Ez pedig nemcsak azért különleges, mert Tihany mellett Fejér megyében is egyre több helyen lehet megtalálni a levendulát, de azért is, mert ez egyfajta kitörési lehetőségként szolgál a falu lakói számára.

A hátrányos helyzetű településen ugyanis már évek óta a foglalkoztatásban, a saját termékek készítésében látják a jövőt. Ez a „jövőlátás” pedig nem volt alaptalan: már 2014-ben is sokkal élhetőbb volt a falu - az előző évekhez képest.

A polgármester, Csutiné Turi Ibolya hol pályázati forrásból, hol például a közmunkaprogrammal vagy az úgynevezett komplex telepprogrammal adott lehetőséget az ott élőknek arra, hogy megtalálják számításaikat a munkában. Amellett pedig, hogy munkát adnak mindenkinek, akinek csak tudnak, a nem megfelelően képzett embereket még az iskolapadba is segítik: a telep-program például gyakorlat-orientált képzéseket is magában foglal.

Tanulhatnak kerti munkásnak, kőművesnek, varrónak és kisgépkezelőnek is a helyiek. Sőt, a faluban saját szociális szövetkezettel rendelkeznek: a Sárkeresztúri Hangyák tagjai a kosárfűz mellett immár a levendulatermesztéssel, annak feldolgozásával és értékesítésével is foglalkoznak.

A székesfehérvári pár két gyermekükkel közösen  látogatott el a sárkeresztúri levendulásba, hogy aztán jól  megpakolt zsákokkal térjenek haza. Nagy volt az öröm,  és nemcsak a teli papírzacskók, de a lilába öltözött  levendulaföld látványa miatt is. A gyermekek örömmel  szaladgáltak a virágok között, és persze fényképek is készültek a látogatásról

Nagy táblák és molinók hirdették július első hétvégéjén Sárkeresztúron, hogy az eddig csak zöldellő mező most már lila színben pompázva várja az odalátogatókat. Érkeztek is az emberek szép számban: viszonylag korai ottjártunkkor - az első nap délelőttjén - a kitelepülők már büszkén újságolhatták, hogy nemcsak a helyiek, de székesfehérvári, velencei és szabadhídvégi szedők is ellátogattak a helyszínre.
- Mi is megpróbálkozunk egy ilyen rendezvénnyel a népszerű tihanyi levendulaszüret után egy héttel, aztán meglátjuk, mi lesz - fogad Nagy Dezső Béla, a helyi kertész.

- Ha jól sikerül a mostani "szedd magad" akció, gondolkodunk az esemény bővítésén. Ha kevésbé lesz sikeres, akkor valami mást szervezünk - egészíti ki mondandóját, utalva arra is, hogy a településen sosincs pihenés, mindig újabb és újabb lehetőségeket igyekeznek kitalálni.

Így a levendula esetében is. - A növényt mi magunk termesztjük és szüreteljük. Mi-után leszedtük, felvisszük a padlásra, forgatjuk, nehogy bepenészesedjen, majd, ha eléri a megfelelő szárazsági fokot, elvisszük Pannonhalmára. Itt két deciliteres kiszerelésű levendulaolajat és -vizet készítenek belőle. A kiszerelésre a település neve is felkerül - meséli büszkén Dezső bácsi. És mutatja is, hiszen a levendulaszüreten természetesen ezeket a termékeket is kiállították, eladásra kínálva azokat.

A Sárkeresztúri Hangyák szövetkezete mellett az érdeklődő látogatók is szorgoskodtak a levendulásban - őket Nagy Dezső Béla kalauzolta a lila mezőn

Az érdeklődők pedig előszeretettel kérdezősködtek a felhasználási módok és a további, helyi készítésű produktumok felől: volt itt levendulabuzogány, illatpárna és kosár is, amelyet mind a Sárkeresztúri Hangyák készítettek. Az ő nevük amúgy az egykori szövetkezetre, mozgalomra, valamint az állandó szorgoskodásra utal. Ugyanis amint a kosarak felől érdeklődtem, Dezső bácsi már kérdezte is, hogy szóljon-e a most éppen eladóként tündöklő nőknek, hogy megmutassák a kosárfonás rejtelmeit - hiszen a levendulaszedés mellé jól illenek ezek a kézműves foglalkozások.

Magához a szüreteléshez pedig papírzacskót és ollót is adtak az érkezőknek, akik végül az ollóval vagy egy kis ajándékkal (illatpárnával) lettek gazdagabbak, annak függvényében, hogy visszaadták-e a vágóeszközt a levendulaszedés végén. - Állandóan jönnek az emberek, pedig nem indult szépen az időjárás - mondja a kertész, hozzátéve, megérti a nagy dömpinget, hiszen a levendula a szépsége mellett számos jótékony hatással bír.

- Sok mindenre szokták használni ezt a növényt: száraz virágként is elteszik, hatásos az izomfájdalom ellen, jó fülfájásra, fáradtságra és szédülésre is. Ha ruhásszekrénybe tesszük, távol tartja a molyokat, sőt, többen kis- vagy nagypárnába varrják, hiszen rendkívül jó altató hatása van. Volt olyan vásárló, aki elmondta, hogy egy fiola megvásárlása után az egész testét bekente a levendula-olajjal, azóta nincsen bőrproblémája, kiütése - meséli.

Dezső bácsi nem mellesleg kertészeti szaktanácsadó is, amely titulust csakhamar megértettük mi is: a hatalmas levendulaföld mellett nem kisebb fóliasátrak sorakoztak, mind-mind saját terménnyel, most éppen paprikával és paradicsommal - mutat körbe. A sátrak, a termények sorai gondozottak voltak, és nemcsak a fólia, de még az öntözőrendszer is saját kezűleg épített volt. A foglalkoztatáshoz ő is nagyban hozzájárul - meséli -, sokszor ő maga tart képzéseket az erre fogékony romáknak.

Az ideérkezők a „hangyák” termékei, így a kosarak, levendulás buzogányok között is válogathattak
Fotók: Szanyi-Nagy Judit

- Sokan részt szoktak venni ezeken az előadásokon, gyakorlatokon, és most itt egy újabb lehetőség. Bár a levendulatermesztéssel korábban is foglalkoztunk már, a mostani akcióval úgy érzem, még jobban kitárult előttünk a világ - fogalmazza meg.

És valóban: az emberek folyamatosan egymást váltották, és bár vólószínűleg sokan nem tudták, de ezzel nagyban hozzájárultak Sárkeresztúr további fejlődéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!