Hétvége

2016.07.01. 13:55

Mesélő ezüst tallérok

A legjelentősebb 16-17. századi erdélyi tallérgyűjteményt mutatja be a Magyar Nemzeti Múzeum kiállítása. A numizmatikai ritkaságnak számító ezüstérme kollekciót 13 fejedelem verette.

Tóth Sándor

A kiállítást jóval megelőzték azok a nyilvánosságra került hírek, amelyek arról szóltak, a gyűjteményt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) megvásárolta. Még a tavaly nyári vétel idején publikussá vált, hogy 1,1 milliárd forintért jutott az érmékhez az ország vezető bankja a műkincs-visszavásárlási Értéktár program keretében. Akkor a Törő István galériatulajdonostól felvásárolt ezüstpénz-együttes 216 darabból állt, ez az idén még kiegészült a gyűjtő ajándékával, négy darab Báthori Zsigmond tallérral.

Egy látogató az egész nyáron látható Tündérkert ezüstje című tárlaton

A Törő-éremgyűjtemény a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) tájékoztatója szerint három generáció - nagyapa, apa és fia -gyűjtőmunkájának eredménye. Speciális kollekció, amely kezdettől igen magasra tette a mércét, hiszen az erdélyi tallérveretek legkülönfélébb változatainak gyűjtését tűzte ki céljául. A kitartó gyűjtőmunkához társuló szakértelem meghozta az eredményt: a muzeális szempontból is kiemelkedő erdélyi tallérgyűjteményt.

Az MNB a megvásárlást követően ötéves letéti időtartamra a Nemzeti Múzeumnak adta át az érmekollekciót. Ez lehetőséget biztosít a múzeum szakértőinek az érmékkel kapcsolatos tudományos kutató- és feldolgozó munkára. Egyben alkalmat teremtett a Tündérkert ezüstje című időszaki kiállítás megrendezésére: a tárlat egészen szeptember 11-ig tart nyitva.

A kiállított gyűjtemény legrégebbi darabjai közel fél évezreddel ezelőttről valók. A 13 erdélyi fejedelem pénzeit reprezentáló tárlat a 16. és 17. századi nagyszebeni, nagybányai, segesvári és kolozsvári ötvösök kézművességének emlékét idézi fel legjobb munkáikkal. A tárlókban látható érmék egykori veretői voltak: János Zsigmond, Báthori István, Báthori Kristóf, Báthori Zsigmond, Bocskai István, Báthori Gábor, Bethlen Gábor, I. Rákóczi György, II. Rákóczi György, Barcsai Ákos, Kemény János, Apafi Mihály és Thököly Imre - az utóbbi nevére nem vertek ugyan tallért, de fennmaradt róla egy nagyméretű és igen ritka ezüst emlékérem.

Tallérok az 1,1 milliárdot érő gyűjteményből: egészen unikális darabok is akadnak köztük

Néhány érdekesség a tallérról, amely mint nagyobb ezüstpénz vált ismertté, Magyarországon 1499-1867 között volt forgalomban. Bár kissé meglepő, de olyan pénzek elnevezése ered belőle, mint Szamoa hivatalos pénzneme a tala, és a szlovéniai tolár (1991-től 2006-ig). Ugyanakkor a jól ismert dollár is a tallér amerikai megfelelője.

A Törő-gyűjtemény erdélyi tallérjai többségükben a fejedelmek mell- vagy arcképét ábrázolják, mintegy történelmi portrécsarnokként, a legtöbbször díszes vértben és hatalmi jelképükkel, a buzogánnyal. Az érmék hátoldalán pedig címerek és jelmondatok találhatók. Azonban vannak köztük a megszokottól eltérők is, ilyen az egyoldalú tallér, amelynek csak az egyik oldalán van címeres veret felirattal és évszámmal. Ezeket szükségtallérokként említi Tóth Csaba az MNM Éremtárának szakmuzeológusa, egyben a kiállítás kurátora; az eredetük János Zsigmond és Báthori Kristóf nevéhez köthető. Ritkaságnak számít Bethlen Gábor tallércsegelye, ez eltér az pénzérmék megszokott kerek formájától, ezért sokszögű tallérnak is nevezik.

A szakértő úgy tartja, a tallérverés mennyiségében és díszítettségében is Apafi Mihály uralkodásának ideje alatt érte el a csúcspontját, ezért a bemutatásra került kollekció legszebb darabjai az ő ezüstjei. Egy unikális gúnyérme (mert ilyen is van) a Habsburgok orra alá sok borsot törő Thököly Imre bukását sajátos módon örökítette meg: szikláról taszítja a mélybe a fejedelmet az uralkodó ház jelképes sas madara - a poénosnak szánt érmét a császári udvar a szokásosnál nagyobb méretben bocsátotta ki.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!