Hétvége

2015.05.02. 08:59

Egy fehérvári fiú exkluzív meghívást kapott Niclas Trouvé svéd nagykövettől

Egy órát töltött Budapesten, a svéd nagykövetségen Szente Milán, Niclas Trouvé svéd nagykövet társaságában. Hogy mi hívta életre a nem mindennapi találkozót? A 16 éves fiú Svédország és nyelve iránti olthatatlan rajongása.

Buthy Lilla

Tack för er gästfrihet, Herr Ambassadör, den var en upplevelse! avagy Köszönöm a vendéglátást, nagykövet úr, egy élmény volt! Szente Milán elköszönésünkkor nyomta a kezembe az alábbi svéd mondatot tartalmazó papírlapot, majd a fordítást is aládiktálta természetesen. Milán abban bízik, hogy az üzenete eljut majd az IKEA kiállítóterekhez hasonló nagykövetség falai közé. Szemmel látható, hogy Milán még mindig a pár héttel ezelőtti események hatása alatt áll. A székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium tizedikes diákja angolul és németül is jól beszél, nem olyan rég pedig a svéd nyelvbe és Skandináviába szeretett bele. Még legalább egy északi nyelvet megtanulna az eddigiek mellé, hisz' szerinte nem is annyira nehezek. Milán egyébként érettségi után gazdasági pályát választana. Rengeteget olvas, főleg történelmi témájú könyveket, nagyon jó matekból, korábban pedig versenyszerűen sakkozott. Emellett még gitározik is, imádja a jó rock zenét, a zúzást . Szülei karácsonyra már egy svéd nyelvkönyvvel amit a nagykövet is dedikált és egy titokzatos borítékkal lepték meg. A svédül íródott levélről kiderült, hogy meghívó, a svéd nagykövetségről érkezett a nagykövet aláírásával.

Szente Milán (j), Niclas Trouvé svéd nagykövet társaságában

- Már nagyon vártam a találkozót - kezdte Milán az élménybeszámolót. - Szerintem Magyarország egyik legbiztonságosabb helyén voltunk. Az egyik falon hatalmas könyvespolc, rajta svéd és magyar nyelvű könyvek hada. Egy másik polcon magyar újságok sorakoztak. A nagykövet elegáns, divatos és mosolygós. A fordító mellett azért megpróbáltam svédül válaszolni a kérdéseire. Beszélgettünk a suliról, a tanulásról, majd Wallenbergre terelődött a szó. Niclas Trouvé leemelt két könyvet a polcról, mindegyik a diplomatáról szólt, látszott, hogy nagyon büszke elődjére - mesélte a fiatal fiú. - Szóba került az első és második világháború, hogy Svédország hogyan tudott kimaradni belőlük. De beszélgettünk még a svéd gyártmányú hallókészülékemről és a környezetvédelemről is tette hozzá. Egy nagyvonalú ígéret birtokában váltak el egymástól, amit még nem árulhatunk el, mert meglepetés lesz belőle.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!