Hétvége

2017.08.25. 19:45

Nem a reklámok miatt válnak szerzetesekké - Bérczi L. Bernát egyelőre egy évig vezeti a ciszterci rendet

Ebben az évben a belső megerősödés a legfontosabb feladata a ciszterci szerzetesrendnek.

Majer Tamás

Dékány Árpád Sixtus apát lemondása után Bérczi László Bernát lett a Zirci Ciszterci Apátság kormányzó perjele.

Bernát atya 2001-ben lépett be a ciszterciek rendjébe. 2012-ig Zircen látott el különböző feladatköröket: volt az idősek otthona igazgatója, tevékenykedett az apátság turisztika fejlesztései körül, utóbb pedig oktatási igazgatóként az apátság iskoláit szolgálta.

Bérczi L. Bernát egyelőre egy évig vezeti a ciszterci rendet Fotó: KV

Az elmúlt öt évben a pécsi ciszterci gimnáziumban tanított hittant és informatikát.

Az egyházi iskola sajátos neveléséről szólva a perjel elmondta, hogy a 14–18 éves korosztály a legjobb korban van arra, hogy megmutassák nekik a hit, a kereszténység útját. Úgy véli, a legfontosabb az, hogy jó példával járjanak előttük.

– Ha naponta azt látja a diák, hogy a tanára, akiről tudja, hogy hívő keresztény, a vele való viselkedésével jó példát mutat, az beleivódik a gyerekbe, s ezáltal kap egy alapot arra a döntésre nézve, hogy akar-e így élni, vagy sem – mondta. – Ha nem adunk választási lehetőséget, akkor csak az ismeret hiánya marad – hangsúlyozta.

Pécsi tapasztalataiból tudja, nagyon hálásak a diákjaik azért, amit az iskoláikban kapnak. – Érzik azt, hogy fontosak a tanáraiknak. Ezt a pozitív szemléletű emberséget magukba szívják, s továbbviszik – vallja a kormányzó perjel, akinek vezetői mandátuma a rend élén egy évre szól. Mi pedzegettük, szeretné-e, ha tovább is maradhatna...

– Nem részleg és nem cégvezetők vagyunk, hanem egy közösség vezetői – fogalmazta meg válaszát kicsit távolabbról indítva a perjel. – A ciszterciek lelki családjához tartoznak a gimnáziumaink, a tanárok, a diákok. Ha jól tudom őket szolgálni, akkor lesz arra jogalapom, hogy megforduljon a fejemben, hogy jó lenne ezt tovább csinálni – felelt meg kérdésünkre a perjel, s kiemelte, ebben az évben a ciszterci rend belső megerősödése a legfontosabb a feladataik közül.

Tudvalévő, 2011-ben még harmincnégy szerzetese volt a ciszterci rendnek, azóta sokan eltávoztak közülük. Jelenleg tizennyolc főt számlálhatnak a rendben.

– A hivatásgondozás mindig fontos feladat. Mi magunk is látjuk, hogy ez nem volt mindig előtérben, s hogy nagyobb figyelmet, energiát kell erre fordítanunk. A legelső az, hogy mi magunk, megélve a ciszterci rendiséget, vonzók tudjunk lenni egyénenként, s egyszersmind közösségként. A szerzetesi hivatást nem az elhelyezett reklámok sokaságától választják a leendő rendtársak – utalt arra, hogy a máshol bevett marketingeszközök náluk nem használhatóak toborzásra.

A perjel szerint meg kell találniuk a módját annak, hogy élő közösséget alkossanak, miközben feladataikat is ellátják. Lelki programokkal kívánnak kifelé nyitni olyan fórumokon is, ahol eddig nem voltak jelen, például az egyetemeken. A perjel állítja, megfelelő érettséggel és stabilitással kell bírnia annak, aki úgy dönt, szerzetesnek áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!