Hétvége

2016.06.24. 12:52

Nemcsak a húszéveseké a tánc! Mozgásforma, szenioroknak

Székesfehérvár - Térdüket csapkodó, pacsizó, könnyed lépésekkel haladó idősekkel telt meg a Helyőrségi Klub színházterme a héten az első hazai szeniortánc roadshow alkalmából.

Bokros Judit

Hosszú sorban álltak az idősek azért, hogy bejussanak a Helyőrségi Klubba szervezett első hazai szeniortánc roadshow-ra, amelynek fehérvári megrendezését a Nyugdíjasok Országos Szövetségének helyi szervezete is segítette. A regisztráció után a résztvevők helyet foglalva várták az oktatót, a szintén szépkorú Csirmaz Szilviát. A láthatóan remek formában lévő egykori német tanárnő – aki jelenleg az ország egyetlen hivatalos szeniortánc–oktatója –, érkezése után röviden ismertette a mozgásforma előnyeit, majd a jelenlévőknek betanított egy pár lépésből álló könnyű koreográfiát. A vállalkozó szellemű idősek láthatóan lelkesen tanulgatták, próbálgatták a táncot, amelynek számos jótékony testi, lelki hatása lehet.

Ezekről is kérdeztük Csirmaz Szilviát: – A táncolás tulajdonképpen kíméletes sporttevékenység, ami megdolgoztatja a szívet, a tüdőt, az izmokat, az ízületeket. A lelkünkre is hat ugyanakkor, hiszen a zene jó kedvet csinál, a mozgástól felpezsdülünk. Segít továbbá a memória frissítésében, karbantartásában, így megelőzhető például a szenilitás. A tornától az különbözteti meg, hogy az oktató elmondja, megmutatja a rövid koreográfiát, amit gyakorolunk, s amikor már jól megy, akkor táncoljuk el zenére. Kicsit gyerekjátékszerű az egész, de annál azért bonyolultabb. Fontos, hogy ehhez a tánchoz nem kell partner, lehet egyedül jönni, ezért a magányos embereknek kifejezetten jó – mondta el Csirmaz Szilvia, aki két éve foglalkozik a mozgásforma oktatásával. Maga a tánc Németországból ered, Ilse Tutt dolgozta ki az első szeniortánc-koreográfiát. Ezután főleg nyugaton terjedt el, de most az a cél, hogy keleten is minél több országban megismerjék, műveljék. Szilvia a tanfolyamot Ausztriában végezte el, mivel megvolt hozzá a megfelelő nyelvtudása. Most azon dolgozik, hogy az oktatást magyar nyelven is megszervezzék, és minden nagyobb településen legyen majd oktató, aki létrehozhatja a saját csoportját.

– Az országjárás során minden megyébe eljutunk, a roadshow-ra bárki eljöhet, eddig elég jó volt az érdeklődés. Itt is nagyon sokan vannak, aminek örülök – tette hozzá Csirmaz Szilvia. A táncoslábú nyugdíjasok között volt a fehérvári Kovács Pálné is, aki férjével érkezett a rendezvényre. Mint elmondta: szeretnek kimozdulni, sűrűn vesznek részt a nyugdíjas egyesület programjain. A szeniortáncról még nem hallottak, de táncolni, mulatni amúgy nagyon szeretnek, ezért kíváncsiak. Korukat firtatva megtudtam: a néni 77, férje pedig 82 éves, s a mai napig is igen aktív életet élnek. A szeniortánc ehhez egy újabb lehetőség...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!