Hétvége

2017.08.04. 19:20

Óda a sörhöz a Fejér Megyei Levéltárban!

Kérem, ezt ügyesen kitalálták: sörözhettünk a Fejér Megyei Levéltárban!

Gábor Gina

Elvégre az irodalombarát nem büdös kocsmákban vedel, mint valami magáról megfeledkezett iszákos. Nem! A kultúrember ugyebár legfeljebb csak ízlelgeti az alkoholos itókát - nem csak a bort meg a pálinkát, újabban a kézműves söröket is. Így már akár a levéltár is lehet sörkóstolás helyszíne: főleg, ha - mint legutóbb - olyan irodalmi estnek ad otthont a fehérvári intézmény, amelynek főszereplője a sör.

Az est moderátora Czinki Ferenc volt, aki elsőként Király Levente íróval, irodalmi szerkesztővel beszélgetett az általa összeállított Óda a sörhöz című irodalmi antológiáról. Király Levente elmondta: az irodalom telis-tele van a bor dicsőítésével. Ő azonban kíváncsi lett: vajon születtek-e művek a sörről? Elvégre sörgyártással is régen foglalkozik az emberiség. Csakhogy kiderült, bár a sört itták, de nem dicsekedtek vele: már a rómaiak is másként viszonyultak hozzá, mint az egekig magasztalt borhoz... Király Levente ebbe nem nyugodott bele, elkezdte gyűjteni a "sörös" irodalmat. Czinki Ferenc kérdései nyomán azt is megtudtuk, hogy a szerkesztőt elsősorban az irodalomszeretet vezérelte, tekintve, hogy a könyv születése épp arra az ötéves időszakra esett, amikor egyátalán nem ivott alkoholt. Ehhez képest is elég jól sikerült a sörös olvasókönyv - amit ilyenkor, a kánikulában is javasolhatunk, hiszen épp olyan üdítő olvasmány, akár egy korsó finom, hideg sör...

Király Levente író, irodalmi szerkesztő

A legrégebbi források a sumérokhoz vezetnek: kőtábláikon fennmaradt sört magasztaló kocsmadal. De a finnek őseposzában, a Kalevalában is vedelik a sört... Később aztán, amikor elterjed a nagyipari sörfőzés, egyre több szó esik róla az irodalomban is - fejtette ki Király Levente, aki a könyvbe kerülő első szövegeket Krúdynál, Hrabalnál Haseknél találta meg, azután pedig sorra vette a híres alkoholistákat, Bukowskit, Hajnóczyt, Hamingwayt... De persze az is szempont volt, hogy melyik társadalmi réteg issza a sört, s ki az, aki a munkások világát ismeri. Így merült fel Kassák Lajos, József Attila, Tar Sándor, Moldova György munkássága...

Arra olvasmányaiból emlékezett, hogy Thomas Mann Varázshegyében is sört isznak, mint ahogy Bulgakovnál is a Mester és Margaritában, Az viszont meglepetésként érte, hogy Maupassant is írt novellát Pincér, egy pohár sört! címmel. A beszélgetést felolvasás és kézműves sörök kóstolása színesítette.

Mucha Attila otthon főzi a sört
Fotó: Molnár Artúr

Az est második felében Mucha Attilát faggatta Czinki Ferenc. Ő ugyanis könyvet írt a házi sörfőzés rejtelmeiről. Nos, efféle leírások persze jócskán születtek már. Mucha Attila is kapott néhány éve egy efféle receptgyűjteményt, és amikor elkezdett belőle otthon sört főzni, látta: rengeteg benne a száraz adat... Ő teljesen másféle kötetet írt, ő közreadta sörfőzési tapasztalatait, a sikereit és kudarcait, és persze azokat a személyes élményeit is, amelyek bemutatják a sör kultúráját és a szerző, Mucha Attila sörhöz fűződő érzelmeit. A sztorik mellett néhány sörkorcsolya receptjével is megajándékozza az olvasót a szerző, akitől azt is megtudtuk, a kiadó olyannyira jónak ítélte a könyv ötletét, hogy még azelőtt szerződött vele, hogy egyetlen sort is írt volna...

Czinki Ferenc Muchát arról is kérdezte, lehetne-e a levéltárban sört főzni. Megállapították, hogy ez egyátalán nem elképzelhetetlen, sorra vették, mennyi idő alatt lehetne mindezt kivitelezni, és ahogy a jóféle kézműves söröket kóstoltuk, egyre kevésbé tartottuk ezt teljesen abszurd ötletnek...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!